În cursul zilei de marți, 9 mai, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre legea pensiilor de serviciu, subliniind că își va asuma răspunderea pentru această lege, dar într-un singur context.
Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pentru propunerea de lege a pensiilor de serviciu
Marți, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că își va asuma răspunderea în Parlament pentru propunerea de lege a pensiilor de serviciu dacă negocierile cu Comisia Europeană și Banca Mondială nu vor fi finalizate. Ciolacu a subliniat că este crucial pentru România și pentru cetățenii săi să nu piardă niciun euro din PNRR din cauza neatingerii acestui obiectiv.
„M-am lămurit cu un lucru. Dacă până îmi termin mandatul de preşedinte al Camerei nu se încheie cu raportul Băncii Mondiale, să ştim cum trebuie, şi cu negocierile de la Comisie, să ştim exact cum trebuie să modificăm cu amendamente deja proiectul trecut prin Senat, atunci, ca şi prim-ministru, am dreptul constituţional să vin cu o lege de asumare a răspunderii în Parlamentul României.
Ca să nu pierdem jalonul şi timpul în care trebuie să îndeplinim acest jalon pentru cererea de plată nr 3. Atunci când preiei lucrurile, preiei şi cu activ şi cu pasiv. Un lucru neîndeplinit, ca să se îndeplinească mai repede, voi veni cu o lege de asumare”, a afirmat Ciolacu la Parlament, întrebat despre eliminarea pensiilor de serviciu.
Nimeni nu trebuie tras la răspundere pentru stadiul în care se află reforma pensiilor de serviciu
În ceea ce privește interzicerea cumulului pensiilor cu salariile, Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că această decizie va coincide cu aprobarea legii pensiilor speciale. De asemenea, el a declarat că nimeni nu trebuie să fie tras la răspundere pentru stadiul actual al reformei pensiilor de serviciu.
„Nu este nimeni de vină. Suntem în perioada de îndeplinire a jalonului şi îl vom îndeplini. România nu trebuie să piardă şi românii nu trebuie să piardă niciun euro din cauza neîndeplinirii acestui jalon. V-am spus că vin cu o lege de asumare a răspunderii în Parlamentul României”, a adăugat Ciolacu.
Ce se va întâmpla dacă legea va fi atacată la Curtea Constituțională a României?
Întrebat despre posibilitatea ca legea pensiilor speciale să fie contestată la Curtea Constituțională, Ciolacu a răspuns că se va aștepta să vadă cine o contestă. El a adăugat că este încrezător că vor găsi soluții pentru a rezolva orice problemă care ar putea apărea.
„Vedem cine o contestă. Sunt ferm convins că vom veni cu soluţii şi o vom remedia”, spune președintele PSD.