Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a anunțat că vom avea primele date despre o nouă Lege a Pensiilor la începutul lunii septembrie. La ce trebuie să se aștepte vârstnicii din România?
România va continua discuțiile cu Comisia Europeană pentru a renegocia reforma pensiilor din PNRR
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a anunțat că vom avea primele date despre o nouă Lege a Pensiilor la începutul lunii septembrie. Potrivit spuselor sale, în câteva săptămâni, guvernanții români vor avea noi discuţii cu oficialii europeni de la Comisia Europeană pentru a renegocia reforma pensiilor din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
„Voi demara discuții. Sper că în 2-3 saptămâni să am și un material premergător referitor la reforma pensiilor din PNRR. Noi avem cetățenii care lucrează și contribuie la PIB-ul țării respective, la PIB-ul UE, trebuie ca împreună cu Comisia să găsim o soluție echitabilă pentru acei români și să dărâmam acel prag antiromânesc și un prag al sărăciei pus în mod iresponsabil în PNRR și asumat de România, mai ales până în 2070.
Am demarat o procedură atentă de studiere a tratatelor europene și legislațiilor similare, și de pensii din statele membre și nu am găsit nici în PNRR-urile statelor respective și mai ales până în 2070. Sunt motive care vor sta la baza unui material complex pe care îl vom pune pe masă unui dialog cu Comisia Europeană”, a declarat, în acest weekend, Marius Budăi.
Nu va crește vârsta de pensionare din România
Totodată, social-democratul i-a asigurat pe cetățenii români că nu va creşte vârsta de pensionare deoarece, mai întâi, Guvernul de la București trebuie să se ocupe de creșterea speranței de viață din România și abia apoi se va putea discuta despre majorarea vârstei de pensionare.
„Exclus în acest moment acest lucru, nu trebuie să punem carul înaintea boilor. Trebuie să ne ocupăm întâi de creșterea speranței de vârstă în România și, mai ales, creșterea speranței de viață sănătoasă în România că abia ulterior, peste ani de zile, să putem demara o discuție onestă cu cetățenii României pe aceste chestiuni. La acest moment convingera mea este că nu se impune o asemenea măsură și eu nu o voi susține.
La rectificarea bugetară, Ministerul Muncii a primit bani suplimentari. Nu avem probleme cu plata pensiilor. În acest moment salariul minim este de 2550 de lei. Una din măsurile care au făcut parte din pachetele eonomice și sociale pe care le-am impelmentat a fost și punerea la dispoziție a unei măsuri către mediul privat, o majorare a salariului minim brut garantat în plata cu valoarea de 200 de lei. Să ajungă deja la 2750 de lei, cu mențiunea că acei 200 de lei sunt net și nu vor fi taxați de statul Român și nici impozitați”, a explicat Marius Budăi, în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea PLUS.