Nu adoptăm nimic decât atunci când agreăm împreună
Proiectul de reformă a pensiilor speciale mai are de așteptat până să fie adoptat de Parlament. Inițiativa legislativă a trecut de Senat, cu amendamente, dar nu va ajunge prea curând în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Noua variantă a proiectului legislativ a fost trimisă la Banca Mondială pentru analiză şi ulterior discuţiile vor continua şi la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.
„Acele amendamente au fost discutate în coaliție, s-au depus la Senat. A trecut de Senat propunerea legislativă. Am avut discuții cu doamna Céline Gauer și am hotărât ca după ce facem încă o analiză cu Banca Mondială, cu amendamentele aprobate, să trimitem analiza la Comisia Europeană, astfel încât dacă vor fi necesare din partea miniștrilor de resort alte amendamente să le discutăm cu Comisia.
Deocamdată așteptăm analiza Băncii Mondiale, o retrimitem la Comisie și dialogul continuă. Este important faptul că suntem în continuu dialog cu Comisia Europeană și nu adoptăm nimic decât atunci când agreăm împreună”, a declarat ministrul Muncii.
Proiectul de reformă a pensiilor speciale este un pas important în PNRR, de realizarea căruia depinde o tranşă de aproape 3 miliarde de euro. Comisia Europeană nu a fost mulţumită de varianta anterioară a proiectului, care nu ar fi adus aproape deloc economii la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Propunerile se discută în continuare
Anterior, Marius Budăi a vorbit despre noua formulă de calcul a pensiilor, care, potrivit spuselor sale, va rezolva inechitățile dintre bărbați și femei, dintre românii care au ieșit la pensie în baza unor legi diferite și dintre indicii de corecție.
„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Şi în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze multe recalcularea.
Trebuie să ţinem cont de impactul bugetar şi de momentul şi de posibilitatea în timp a României de a susţine un asemenea impact pentru că trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reuşim să rezolvăm aceste inechităţi pentru că aceste inechităţi se rezolvă cu impact bugetar şi este un impact bugetar consistent.
Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial. Toate aceste aspecte trebuie cântărite împreună cu experţii de la Banca Mondială şi cu Ministerul de Finanţe”, a spus Marius Budăi.