Anunțul momentului pentru milioane de pensionari. Legea pensiilor se schimbă radical, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat toate detaliile în acest sens. Despre ce este vorba și ce se va întâmpla cu pensiile?
Vestea momentului pentru pensionarii din România. Legea pensiilor se schimbă radical în următoarea perioadă, însă ce înseamnă acest lucru pentru vârstnici?
Parlamentul se pregătește deja să adopte noua lege a pensiilor, iar printre prevederi se numără vechimea în muncă și plata pensiilor pentru cei care au lucrat 10 ani și au cotizat la stat.
Antena 3 scrie că persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar urma să primească o pensie care va fi egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie.
De cealaltă parte, persoanele care au cotizat 15 ani primesc o pensie egală cu 45 de procente din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie. Dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare acum, acesta lucru ar însemna 1020 de lei din 2550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1147 de lei.
Ce prevede noua lege a pensiilor?
Noua lege a pensiilor mai prevede și că până în luna august 2023, persoanele care au nevoie de vechime în muncă o pot achiziționa, iar ulterior legea nu va mai permite acest lucru.
Toate detaliile din noua lege a pensiilor le-a dezbătut ministrul Muncii. Într-un interviu acordat pentru Antena 3 el a explicat ce schimbări pregătește Guvernul, dar și în ce stadiu se află acestea.
Astfel, potrivit ministrului, Guvernul derulează un contract de asistență tehnică cu banca mondială și totodată a organizat mai multe întâlniri cu partenerii sociali existând consultări permanente în legătură cu toate reformele prevăzute în PNRR.
„Noi acum suntem în derularea contractului de asistență tehnică cu banca mondială, am stabilit un consiliu tripartit între Ministerul Muncii, banca mondială și Comisia Europeană și lucrăm permanent în această echipă, consultându-ne permanent.
Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român”, a spus ministrul.
Marius Budăi, despre modificările la legea pensiilor
Marius Budăi a explicat că în noua lege nu se va renunța la principiul legii 127, ci din contră, această lege va fi îmbunătățită. El a mai adăugat că scopul final al noii legi este ca inechitățile din sistemul de pensii din România să fie rezolvat complet.
„Ceea ce vreau să spun și să asigurăm împreună cetățenii este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127 și vom îmbunătății legea 127 chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3.
Totodată, ministrul susține că România a avut trei acte normative de bază, fiind vorba despre Legea 3, Legea 19 și Legea 263. Pe de altă parte, legile au fost modificate pe parcursul anilor, iar ulterior s-au creat inechități în sistem.
În acest sens, Marius Budăi precizează că sistemul de pensii trebuie să fie reparat, astfel încât România să ajungă la normalitate. El a mai explicat și că procesul de recalculare al pensiilor se derulează chiar în aceste momente.
„Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a mai spus Budăi.