Legea pensiilor se schimbă radical! Vestea momentului pentru milioane de români

pensii pensionari

Sursa: Pixabay

Vești bune pentru acești pensionari! O inițiativă legislativă care a fost deja adoptată de Senat vine să elimine anumite inechități din legea pensiilor. Despre ce este vorba și cine este vizat mai exact?

O nouă inițiativă legislativă, care a trecut deja prin Senat vine să corecteze anumite inechități în ceea ce privește pensiilor unei anumite categorii de foști angajați.

Inițiativa legislativă va elimina anumite inechități

Mai exact, inițiativa legislativă se referă la persoanele care au lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Modificările aduse legislației ar urma să înlăture discriminarea privind acordarea, prin ordonanţe de urgenţă, a beneficiului grupei de muncă pentru alte categorii de activităţi. În acest sens, este necesară completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările completările ulterioare, în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, ca locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă şi pentru aceste activităţii.

Care este motivul exprimat de inițiatorii legii

Potrivit expunerii de motive, inițiatorii acestei inițiative legislative spun că neasimilarea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, nu va face posibilă aplicarea reducerii de vârstă întrucât, persoanelor respective, nu li s-a recunoscut grupa de muncă şi, ca atare, nu pot beneficia de reducere.

De asemenea, în document se mai precizează că activităţile desfăşurate au un nivel ridicat de risc şi, ca urmare a evaluării acestuia în ceea ce priveşte accidentele sau bolile profesionale, a reieşit că acestea contribuie la afectarea gravă a sănătăţii angajaţilor.

Din această cauză este imperios necesară adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare.

Inițiatorii mai punctează că trebuie avut în vedere că acești angajaţi sunt expuşi în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spaţii puţin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi.

Acest lucru determină afecţiuni respiratorii care nu le permite angajaților munca în astfel de medii, precum şi necesitatea menţinerii forţei de muncă şi a locurilor de muncă din industria de producţie a energiei electrice în termocentrale pe baza de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru a înlătura gravele diferenţe de tratament juridic dintre categoriile de asiguraţi în sistemul public în ceea ce priveşte recunoaşterea şi garantarea unor drepturi de asigurări sociale.