Legea Pensiilor Speciale a fost adoptată
Legea Pensiilor Speciale a fost adoptată! Luni, 16 octombrie 2023, Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind pensiile de serviciu, cunoscute și drept „pensii speciale”. Proiectul a fost votat cu 174 de voturi ‘pentru’, 81 de voturi ‘contra’ și 16 abțineri. Următorul pas este promulgarea legii de către președintele României.
Conform acestei legi, pensiile de serviciu vor fi suplimentar impozitate în mod progresiv, cu o rată care poate ajunge până la 20% pentru partea care nu provine din contribuții.
Totodată, valoarea netă a pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net obținut în ultima lună de activitate desfășurată înainte de data pensionării.
Legea prevede și că personalul din domeniul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie, se poate pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani. Ei vor putea beneficia de o pensie de serviciu în valoare de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și sporurile aferente înregistrate în ultimele 48 de luni de activitate.
Angajații care vor beneficia de aceste prevederi sunt doar judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de minimum 25 de ani.
Totodată, ei trebuie să îndeplinească și condiția vârstei minime de 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art. 211 alin. (1) din Legea 303/2004.
Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Noua lege prevede și supraimpozitarea în trepte
În conformitate cu noua versiune a legii, pensiile de serviciu vor fi supuse impozitării în felul următor: pentru venitul lunar obținut în urma aplicării principiului contributivității, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se va aplica o rată de impozitare de 10%.
Pentru componentă necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, Statutului funcţionarului public parlamentar, Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta lege, nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu.
Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile menţionate în vigoare, anterior modificărilor şi completărilor aduse acestora prin prezenta lege, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective”, prevede un alt amendament, potrivit Știri pe surse.