Legea pensiilor speciale

Marcel Ciolacu a fost întrebat despre Legea pensiilor speciale. Astfel, premierul a precizat că săptămâna viitoare vrea să intre cu amendamentele în Senat şi în Camera Deputaţilor.

”Doresc ca în următoarele 2 săptămâni aceste amendamente la pensiile speciale să le trecem prin Parlament şi să vedem dacă mai este atacată de Înalta Curte legea, astfel încât să închidem cererea de plată numărul trei”, a mai declarat premierul.

Curtea Constituţională a publicat, în 7 august, pe site-ul instituţiei, motivarea deciziei prin care a admis parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind pensiile speciale.

Legea urmează să fie modificată din nou de către Parlament pentru ca actul normativ să fie pus în acord cu decizia CCR.

Printre altele, judecătorii Curţii precizau că nu pot fi făcute modificări ale spectrului remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat şi anume pensie aflată în plată, deoarece acest lucru ”afectează integritatea şi substanţa acestuia şi pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat şi în activitatea de legiferare”.

Marcel Ciolacu a precizat că prin atacarea la CCR a legii pe care şi-a asumat răspunderea în Parlament s-a pierdut deja un miliard de lei, din reorganizare şi din combaterea evaziunii.

”Ministrul de finanţe este un om foarte, foarte responsabil şi încercăm împreună să găsim soluţiile cele mai bune. Până acum le-am găsit. Cu acest atac ipocrit, din punctul meu de vedere, la CCR s-au pierdut deja sume pe care ne bazam în primul şi în primul rând din reorganizare şi din combaterea evaziunii. În jur de un miliard, dar vom încerca să recuperăm”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu.

Premierul a declarat că este pregătit și în cazul în care legea este declarată neconstituţională.

”Dacă se întâmplă acest lucru, vom vedea care părţi sunt neconstituţionale şi o să grăbim. Avem şi acest scenariu făcut împreună cu ministrul de Finanţe”, a spus premierul.

România nu riscă să intre în incapacitate de plată

”Nu avem probleme de incapacitate de plată, de nimic. Noi avem o singură problemă, de a ne încadra într-un deficit, unde avem de închis cu Comisia, să vedem cheltuielile directe şi indirecte în ceea ce priveşte Ucraina. România nu va fi amendată cu 0,5% din PIB, pentru că, în eventualitatea în care depăşeşte deficitul, lucrurile sunt sub control”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

”Nu avem probleme de salarii, de pensii, dimpotrivă. Avem săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu dânsul (ministrul Finanţelor – n.r.), inclusiv pe proiecţia bugetului pe anul viitor, fiindcă dorim, până la sfârşitul anului, să avem şi bugetul aprobat”, a mai precizat premierul.