Marcel Ciolacu a lansat miercuri, 11 octombrie, un mesaj cu privire la pensiile de serviciu, după lansarea campaniei „Cumpără Româneşte”. Astfel, premierul a explicat că iniţiativa legislativă adoptată de către Senat conţine amendamente „corecte, legitime şi de bun simţ”.
Așadar, Marcel Ciolacu a spus că iniţiativa legislativă privind pensiile de serviciu, adoptată miercuri de către Senat, conţine amendamente „corecte, legitime şi de bun simţ”.
De asemenea, premierul a susținut că inițiativele nu ar mai trebui să ridice probleme în ceea ce priveşte constituţionalitatea proiectul de act normativ.
Marcel Ciolacu a lansat un mesaj cu privire la pensiile de serviciu
„Urmează săptămâna viitoare să fie trecute prin Camera Deputaţilor. Am şi avut discuţia cu domnul preşedinte Simonis, ca şi urgenţă legislativă. Este posibil să fie din nou atacată. Trăim în democraţie şi într-un stat de drept. Din punctul meu de vedere, în acest moment, nu ar trebui să mai existe nicio problemă. Toate modificările sunt unele corecte, legitime şi de bun simţ”, a declarat Marcel Ciolacu.
Șeful social-democrat a spus și că proiectul de lege privind pensiile generale va trece prin Parlament. Acest lucru se va întâmpla până la finalul acestui an, potrivit premierului.
„Urmează legea pensiilor generale. Avem primele simulări făcute cu Banca Mondială şi adaptări după discuţiile tehnice. E un întreg proces şi un întreg angrenaj care lucrează. Şi vom conveni asupra primei forme a primului pachet pe care îl înaintăm Comisiei Europene, fiindcă dorim, normal, să îndeplinim şi jalonul din cererea de plată numărul 4. Eu cred că, până la sfârşitul anului, cu un pic de aplicare, mai ales că închidem un capitol, cel cu pensiile speciale, vom reuşi să trecem prin Parlament”, a mai spus Ciolacu.
Senatul a adoptat modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu
Amintim că Senatul a adoptat miercuri modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Au fost înregistrate 89 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abţinere. Acestea vizează punerea actului normativ în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Decizia a venit după ce inițiativa legislativă a fost respinsă de către judecătorii constituţionali. Senatul este primul for sesizat pe proiectul de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională.
Totodată, biroului permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca raportul comisiilor de constituționalitate, buget şi muncă ale Camerei să emită raportul pe proiectul privind pensiile speciale. Termenul stabilit a fost de luni, ora 14:00. Conducerea Camerei a hotărât că iniţiativa legislativă va intra la vot final tot în plenul de luni, ora 17:00.