Legea pensiilor stârnește revoltă în România
Confederația Sindicală Națională Cartel ALFA va organiza joi, cu ocazia Zilei Europei, un protest în Baia Mare pentru a exprima nemulțumirea față de guvern. Cartel ALFA spune că Executivul nu respectă dialogul social și nu ia în considerare anumite categorii de cetățeni.
Confederația consideră că noua lege a pensiilor este discriminatorie și va utiliza mitingul pentru a sublinia această problemă.
Cartel ALFA afirmă într-un comunicat de presă că reformele recente asumate de România, inclusiv reforma pensiilor și salarizarea unitară în sectorul bugetar, au fost realizate fără o consultare adecvată cu partenerii sociali.
Conform lor, rezultatul este o legislație deficientă și discriminatorie care avantajează doar anumite categorii și dezavantajează majoritatea lucrătorilor și pensionarilor.
De asemenea, ei susțin că au atras în repetate rânduri atenția asupra discriminărilor pe care noua lege a pensiilor (Legea 360/2023) le va produce în rândul angajaților, în special a celor care lucrează sau au lucrat în condiții grele.
„Reformele asumate de România în ultima perioadă, printre care se numără și reforma pensiilor, dar și a salarizării unitare din sectorul bugetar, sunt realizate fără o consultare reală cu partenerii sociali. Rezultatul este o legislație deficitară și discriminatorie care favorizează doar anumite categorii și dezavantajează marea masă a lucrătorilor si pensionarilor. În repetate rânduri, Cartel ALFA și membrii organizațiilor din teritoriu au atras atenția asupra discriminărilor pe care noua lege a pensiilor (Legea 360/2023) o va produce în rândul angajaților, în principal a celor care lucrează sau au lucrat în condiții grele”, arată Cartel ALFA într-un comunicat de presă.
Cartel ALFA nu acceptă scuzele Executivului
Sindicaliștii resping ideea că aceste legi nu pot fi modificate sub motivul că au fost „aprobate” de Comisia Europeană.
În comunicatul citat se afirmă că Guvernul României este responsabil pentru forma în care aceste acte normative au fost trimise spre aprobare la Comisia Europeană.
Guvernul nu s-a angajat într-un dialog social autentic și a ignorat observațiile și solicitările sindicatelor. Europa este o economie socială de piață. Pilonul European al Drepturilor Sociale, adoptat în 2018 cu votul Guvernului României, reprezintă un set de principii care ghidează elaborarea legislației pentru consolidarea drepturilor sociale ale cetățenilor.
Prin reforma pensiilor și, conform previziunilor, prin reforma salarizării, Guvernul României pare să acționeze în contradicție cu principiile Pilonului European.
„În primul rând, Guvernul României e acela care a decis forma în care au ajuns acestea acte normative spre aprobare la Comisia Europeană, iar întreaga responsabilitate îi aparține, cu atât mai mult cu cât nu s-a angajat într-un dialog social real și a ignorat observațiile și solicitările sindicatelor. Europa este o economie socială de piață iar Pilonul European al Drepturilor Sociale – adoptat în 2018 și cu votul Guvernului României – reprezintă setul de principii care ghidează construcția legislativă pentru consolidarea drepturilor sociale ale cetățenilor. Cu reforma pensiilor și, după cum se întrevede, si cu reforma salarizării, Guvernul României pare că acționează în contradicție cu principiile Pilonului European”, se mai arată în comunicatul citat.
Nemulțumiri în toată România
Potrivit sindicatului, protestele din Baia Mare nu sunt un fenomen izolat. Nemulțumirile sunt resimțite în întreaga țară. Joi, polițiștii și rezerviștii pensionați se pregătesc să protesteze împotriva presupuselor discriminări generate de reforma legii pensiilor.
„În această Zi a Europei, în timp ce România sărbătorește apartenența sa la Uniunea Europeană, este crucial să ne amintim de valorile care stau la baza acestei uniuni, inclusiv importanța dialogului social și consultarea societății civile. Aderarea la UE a impus alinierea legislației naționale cu standardele europene și promovarea unui mediu de luare a deciziilor inclusiv. Cartel ALFA reiterează faptul că guvernul nu poate ignora sau ocoli obligația de a angaja un dialog cu sindicatele și alte părți interesate. Experiența noastră, opiniile și preocupările noastre trebuie recunoscute și incorporate în procesul de formulare a politicilor, în special atunci când acesta afectează direct mijloacele de trai și drepturile lucrătorilor”, mai spun sindicaliștii.