Legea Pensiilor va fi atacată. Pensionarii se revoltă: Să dăm Guvernul în judecată. Ne-a tăiat drepturile

pensionar, pensionari, pensie, pensii, pensia

SURSA FOTO: Dreamstime

Sute de mineri s-au arătat nemulțumiți de recalcularea pensiilor, și amenință că vor contesta legea la Curtea Constituțională. Pensiile acestora au scăzut cu câteva mii de lei.

Sute de mineri, nemulțumiți de recalcularea pensiilor

Sute de mineri pensionari s-au adunat în Valea Jiului pentru a iniția un proces colectiv împotriva Guvernului, contestând recalcularea pensiilor.

Aceștia sunt nemulțumiți că, în urma recalculării, pensiile lor au scăzut cu câteva mii de lei și intenționează să conteste legea la Curtea Constituțională.

Sute de pensionari care au lucrat în minele din Valea Jiului s-au adunat luni la Petroșani pentru a iniția demersurile necesare constituirii unei asociații cu statut juridic, care să îi reprezinte în instanță. Aceștia doresc să conteste deciziile privind recalcularea pensiilor, nemulțumiți că pensiile lor au scăzut cu câteva mii de lei.

 „Să dăm Guvernul în judecată, că ne-a tăiat drepturile”, a declarat un pensionar, potrivit Antena 3 CNN.

„Mai sunt afară 100. Toată Valea! Nu avem nicio implicare politică. Nu ne interesează politica. Ne interesează munca noastră.”

„Spun că au făcut egalizare de pensii. Eu am coleg cu 20 de ani de subteran şi eu am 28 de ani de subteran. Ia aceeaşi pensie ca şi mine. Ce egalizare au făcut?”

Cu câteva zile în urmă, foștii mineri au protestat pe străzile din Petroșani, indignati că deciziile de recalculare a pensiilor au condus la scăderi dramatice ale acestora.

Cei care au muncit în condiții speciale își păstrează drepturile

La sfârșitul lunii august, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a asigurat că persoanele care lucrează în condiții speciale și deosebite își păstrează drepturile obținute conform legislației anterioare. În continuare, Legea nr. 360/2023 va menține aceste condiții speciale și deosebite de muncă până în anul 2035, chiar dacă au fost solicitate modificări care ar elimina posibilitățile de pensionare anticipată, inclusiv pentru aceste condiții.

Cerințele nu au fost impuse de Guvernul Ciolacu, de Ministerul Muncii și Protecției Sociale sau de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), ci de cei care au negociat și semnat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în numele României. Aceste condiții au trebuit respectate, însă drepturile câștigate de toate categoriile de angajați, inclusiv minerii, siderurgiștii și cei care lucrează în zone cu radiații, au fost păstrate, explicând astfel de ce cuantumul plăților rămâne neschimbat.

Noul cadru legal menține condițiile speciale și deosebite, dar aplică acum o formulă revizuită. Această formulă are ca scop crearea unui echilibru între pensionari, inclusiv între cei care ar merita o pensie mai mare, dar nu o au, și cei care primesc o pensie mai mare, deși au lucrat în aceleași condiții ca alții care beneficiază de pensii mai mici. Dacă recalcularea duce la un cuantum mai mic al pensiei, se va păstra valoarea actuală în plată. Mai multe puteți citi aici.