Decizia finală le aparţine, însă, deputaţilor, scrie Digi24.ro. Nu s-au făcut modificări semnificative faţă de varianta propusă de Guvern, ca să nu existe riscul ca această lege să devină imposibil de aplicat, spune ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

În acelaşi timp, aleşii din opoziţie critică faptul că s-au păstrat pensiile speciale.

Niciun senator din Comisia de Muncă nu a votat împotriva noii legi a pensiilor, iar proiectul a avut doar mici modificări astfel încât să nu dea peste cap bugetul asigurărilor sociale.

„Nu am acceptat niciun fel de amendament care însemna un impact mai mare al legii pentru că orice ban în plus peste suma deja dublă a bugetului asigurărilor ar duce la inaplicarea legii. Ne dorim pensii dublate faţă de anul 2016 şi prin această lege asta se întâmplă”, a afirmat ministrul Muncii.

Legea nu este susţinută de opoziţie pentru că, potrivit celor de la PNL şi USR, nu va face decât să adâncească deficitul bugetar.

„Nu am văzut nicăieri o justificare pentru existenţa unei noi legi a pensiilor. Noi considerăm că cea veche putea fi îmbunătăţită. Nu s-a specificat nicăieri, concret, care este costul administrativ al recalculării celor peste 5 milioande de dosare de pensie”, spune senatorul USR Florina Presadă.

Luna trecută, Executivul a aprobat proiectul noii legi a pensiilor, al cărei impact financiar va fi în 2019 de 8,4 miliarde de lei, iar în 2020 ar urma să ajungă la aproape 25 de miliarde de lei.

„Suntem foarte nemulţumiţi că în continuare se păstrează pensiile speciale. Nu putem fi de acord cu această lege făcută în trap şi galop în comisia de muncă a Senatului”, spune, la rândul său, senatorul PNL Carmen Harău.

Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie aflată în plată nu va scădea.