Legea pentru toți cei care stau la bloc. Este interzis pentru toți vecinii de bloc

blocuri

SURSA FOTO: Dreamstime

Aviz vecinilor gălăgioși! Vecinii zgomotoși sunt o sursă de stres în orice colț al lumii și devin o problemă pentru liniștea celor din jur. Potrivit unui raport Eurostat din 2020, unu din cinci rezidenți din Luxemburg a spus că are vecini excesiv de gălăgioși, plasând țara cu mult peste media europeană de 18,3%.

Aviz vecinilor gălăgioși! Ce nu au voie să facă

Aviz vecinilor gălăgioși! Vecinii zgomotoși sunt o sursă de stres în orice colț al lumii și devin o problemă pentru liniștea celor din jur. Potrivit unui raport Eurostat din 2020, unu din cinci rezidenți din Luxemburg a spus că are vecini excesiv de gălăgioși, plasând țara cu mult peste media europeană de 18,3%.

De fapt, Luxemburg este una dintre primele zece țări UE în care oamenii se plâng că au vecini care îi deranjează frecvent. Deci ce poți face dacă se întâmplă să ai un vecin căruia nu-i pasă de reguli sau de liniștea celor din jurul lui?

Reguli de bază

Potrivit RTL Luxembourg, faptul că zgomotul vecinilor ne deranjează doar noaptea este un mit comun. În Luxemburg, Codul Penal stabilește limite clare care nu trebuie depășite în niciun moment al zilei. Acestea pot fi specificate și de municipalități individuale.

Una dintre limite se referă la respectarea orelor de odihnă nocturnă, care este obligatorie între orele 22:00 și 7:00. Înseamnă că este împotriva legii să se facă reparații în locuință peste noapte. De asemenea, este recomandat să se reducă zgomotul emis de televizoare sau alte aparate, în această perioadă. Legea interzice și zgomotul excesiv într-un loc public pentru a nu deranja cartierul în perioada de odihnă.

Deși se poate presupune că se pot desfășura activități zgomotoase, cum ar fi tunderea gazonului, bricolaj sau ascultarea muzicii la maximum în orice moment în timpul zilei, acest lucru are și limite.

Intervale orare specifice care trebuie respectate

Există intervale orare specifice care trebuie respectate pentru oricare dintre activitățile de mai sus, și anume:

• în zilele lucrătoare între orele 8:00 și 20:00
• Sâmbăta între orele 8 și 12 și între orele 14 și 18
• Duminica și în zilele de sărbătoare legală, de la 10:00 la 12:00.

Cazuri speciale: limitele decibelilor, artificii, animale de companie

Unele municipalități au reguli extrem de precise cu privire la limitele decibelilor. Reglementările municipale precizează că „în interiorul locuințelor, zgomotul evitabil din punct de vedere tehnic, transmis de spațiile învecinate” nu trebuie să depășească următoarele niveluri de decibeli:

40 dB între orele 7:00 și 22:00;
30 dB între ora 22:00. și la 7 dimineața.

Este puțin probabil ca aceste valori, greu de măsurat, să fie întotdeauna respectate ad literam. 20 de decibeli corespund aproximativ sunetului ticăitului unui ceas sau foșnetului frunzelor, în timp ce 40 dB acoperă sunetul cântecului păsărilor. Estimările spun că un zgomot devine enervant la aproximativ 60 dB.

Municipalitățile interzic, în general, folosirea petardelor și artificiilor pe o rază de 100 de metri unde se află locuințe rezidențiale. De asemenea, legea impune proprietarilor de animale de companie să ia măsurile necesare pentru a preveni ca animalele lor să perturbe liniștea publică. De exemplu, când un câine latră toată ziua.

Amenzi de la 25 la 250 euro pentru cei care se fac „vinovați de zgomot sau tulburări nocturne”

Nerespectarea acestor obligații, așa cum sunt definite de articolul 561 din Codul Penal, poate duce la amenzi de la 25 la 250 euro pentru cei care se fac „vinovați de zgomot sau tulburări nocturne”.

Potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor din Luxemburg, municipalitățile își pot stabili propriile reglementări cu privire la perturbările sonore în funcție de „intensitatea, continuitatea, natura, consecințele sau imprevizibilitatea” sunetelor, cu sancțiuni diferite.

Uneori aceste reglementări pot fi surprinzătoare! De exemplu, consiliul municipal din Luxemburg are o lege care prevede că „zgomotul cauzat de închiderea vehiculelor și ușilor de garaj, precum și de pornirea și oprirea vehiculelor, nu trebuie să deranjeze locuitorii pe timp de noapte

Ce pot face cei care au vecini gălăgioși

În primă instanță, polițiștii spun că cel mai bine este să se apeleze la bunul simț și sfătuiesc contactul direct cu un vecin zgomotos, ca prim pas către o soluție. Alte variante sunt trimiterea unei scrisori recomandate pentru a le reaminti vecinilor obligațiile legale, sau consultarea unor societăți de administrare a clădirilor în cazul co-proprietății.

Dacă problema nu poate fi soluționată în afara instanței sau dacă sursa zgomotului este o unitate, cum ar fi un club de noapte sau o cafenea, rezidenții trebuie să contacteze secția de poliție locală. Polițiștii sugerează să nu aștepte până a doua zi pentru a raporta eventualele tulburări de zgomot extreme, deoarece patrulelor le va dificil să constate dacă a existat o tulburare la ora indicată.

Ce se întâmplă dacă vecinul încetează să mai facă zgomot când își dă seama că a fost chemată poliția, dar reîncepe după plecarea forțelor de ordine? Poliția recomandă să colectați relatări ale altor vecini iritați, prieteni sau familie care vă vizitează casa. Se recomandă și contactarea unui executor judecătoresc, dacă zgomotele apar întotdeauna în același timp.

În majoritatea cazurilor, metodele de mai sus ar trebui să rezolve situația, susține poliția. Dacă problema persistă, se recomandă depunerea unei plângeri oficiale. În 2022, poliția Marelui Ducat al Luxemburgului a întocmit 2000 de procese-verbale privind tulburările sonore de toate tipurile, în urma reclamațiilor, și le-a înmânat autorităților competente.