Legea Prevenirii: Bogații sunt iertați de amendă de până la 10.000 de euro, la prima abatere, dacă nu-și depun declarația de patrimoniu

Persoanele fizice care trebuie să depună la ANAF declarația de patrimoniu, respectiv cântăreți, oameni de afaceri, artiști, etc, vor fi iertați de amendă, la prima abatere, dacă nu depun documentul la ANAF, potrivit listei contravențiilor din Legea Prevenției.

Încă din 2013, persoanele fizice supuse verificării fiscale care au diferențe de minimum 105 dintre sumle declarate și averea afișată, depun o declarație specială la Fisc pentru a-și raporta toate bunurile și veniturile deținute. Cei care refuză să completeze documentul sunt sancționați cu o amendă care poate ajunge și la 50.000 de lei. Potrivit listei contravențiilor pentru care se aplică Legea prevenției, listă publicată astăzi în Monitorul Oficial, prima abatere va fi iertată de ANAF. Fiscul vrea să ştie ce tipuri de venituri, impozabile sau scutite de la plata taxelor, realizează contribuabilul. Un alt element care trebuie declarat sunt cheltuielile personale şi cele cu persoanele aflate în întreţinere dacă acestea depăşesc 10.000 de lei. De asemenea, se declară toate bunurile imobile.  Legea prevede ca formularul să fie depus la Fisc fie în 15 zile, dacă solicitarea decla­raţiei are loc în perioada verificării, fie în termen de 60 de zile, în cazul în care soli­ci­ta­rea documentului de către autorităţi are loc oda­tă cu comunicarea avizului de verifi­ca­re. 

 

Declarație de patrimoniu pentru toți

Programu de guvernare al PSD prevede ca toți românii să depună o declarație de patrimoniu. ANul trecut, această idee a fost deybătută intens atât de analiști cât și de oficialii guvernamentali. Într-un interviu acordat revistei Capital, ministrul Finanțelor de la acea vreme, Ionuț Mișa, căuta soluții pentru aplicarea acestei măsuri. ”Avem mai multe puncte de vedere în analiză. Și vrem să vedem care ar fi povara administrativă care ar putea apărea atât pentru contribuabil, dar şi pentru stat, în urma implementării unei astfel de măsuri. Această opinie rezervată are la bază mai multe elemente. Din perspectiva colectării, ar putea permite efectuarea analizelor de risc fiscal şi a verificărilor surselor bunurilor şi activelor şi ar constitui un punct iniţial de referinţă pentru verificarea acumulărilor ulterioare datei depunerii. De asemenea, ar fi un instrument aferent punerii în practică a unui Program de Dezvăluire Voluntară care vizează, în principal, atragerea contribuabililor la declararea veniturilor, bunurilor din străinătate, inclusiv cele din off-shore-uri”, a spus Mișa. Potrivit acestuia, Direcţia Generală de Control Venituri Persoane Fizice are o astfel de analiză în lucru, privind programele de acest gen derulate în alte ţări. ”Dar, pentru a avea o asemenea declaraţie, e nevoie de un sistem informatic integrat care să aibă capacitatea să preia şi să gestioneze aceste declaraţii. Luăm în calcul inclusiv declararea online. Chiar şi în cazul unei conformări voluntare, Fiscul va face analiza veniturilor. În momentul de faţă ne documentăm şi încercăm să vedem dacă această măsură aplicată în multe state europene, mai ales pentru a repatria capitalurile, este benefică şi la noi. Dar nu luăm în calcul aplicarea unei amnistii fiscale. Ci doar o identificare a patrimoniului fiecărei persoane fizice”, a mai spus Mișa.