Legătura ideală dintre stat și oamenii de afaceri se vrea un parteneriat transparent, corect, bazat pe debirocratizare, prevenție și relaxare fiscală, spune mediul privat. Câteva dintre aceste principii se regăsesc în Legea Prevenţiei, au răspuns oficialii guvernamentali în cadrul conferinţei Capital Antreprenoriat românesc.
Statul a făcut un pas important în relația cu mediul antreprenorial odată cu Legea prevenției, ajunsă în Parlament, însă, sub denumirea de Legea prevenirii. Ministrul demisionar al Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, consideră că guvernul s-a apropiat de mediul antreprenorial. „Legea prevenirii se înscrie în logica relațiilor dintre stat și mediul antreprenorial. Toate instituțiile de control ale statului sunt implicate în elaborarea şi implementarea ei“, a declarat ministrul Finanțelor. „Trebuie să existe un echilibru în activitatea de control, (…) să scăpăm de zicala potrivit căreia de moarte si de Fisc nu poți scăpa. E mult mai productiv, mai eficient pentru stat să aibă o administrare fiscală cu un comportament prietenos faţă de contribuabil. Abordarea tradițională potrivit căreia de Fisc nu trebuie să scape nimeni s-a dovedit a fi costisitoare“, a explicat fostul ministru al Finanțelor.
Oficialul guvernamental a precizat că mediul antreprenorial trebuie să fie bine informat și să existe o listă neagră a societăților comerciale care au înregistrat un comportament fiscal neadecvat şi o listă cu partenerii lor de afaceri de pe lanțul de activitate. „Am început anul cu reducerea taxelor şi impozitelor. Am încercat să atacăm birocraţia, trebuie să continuăm în această direcţie“, a mai declarat Viorel Ștefan.
Alexandru Petrescu, ministrul demisionar pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a precizat că Legea prevenirii aduce la masă antreprenorul si autoritatea fiscală, „care sunt într-un nivel de radicalizare nepermis“. „Sunt amenzi de până 2.000 de lei pentru că nu este orarul pe ușă, sau 5.000 lei pentru că nu înmânează un bon. Nu cred că încasările la buget trebuie să se realizeze prin raiduri. Va exista un cod de bune practici al echipelor de control din cadrul ANAF, care va fi public“, a explicat acesta.
Formularul 088, piedica eliminată
Unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, Marius Ghenea, consideră că formularul 088 pentru obţinerea codului de TVA, care a fost eliminat în acest an, i-ar fi împiedicat şi pe milionarii lumii să deschidă o firmă în România. „Eliminarea formularului 088 a fost o măsură excelentă. Mai mult, în condițiile formularului 088, care condiționa obținerea codului de studiile superioare, nici Bill Gates nici Steve Jobs nu ar fi fost plătitori de TVA în România“, a punctat Marius Ghenea. Acesta a menționat că adoptarea Legii prevenirii este un plus în relația statului cu mediul antreprenorial.
Diaspora înapoi în ţară
România se află pe ultimul loc în clasamentul companiilor care au un site propriu, adică în jur de 42% dintre firme, conform datelor Eurostat. Această situaţie trebuie schimbată rapid dacă se doreşte extinderea pe pieţele externe, a declarat Rareş Măcinică, managing director Lagermax AED Romania. „O cale pentru a ajuta viitorii antreprenori e aceea de a deveni furnizori ai companiilor multinaţionale, pentru că acestea au un focus spre a externaliza serviciile. În Diasporă sunt români care şi-ar dori să revină în ţară şi câţiva, nu puţini, care au revenit şi conduc azi propria afacere. Ei deţin deja un capital şi sunt specializaţi pe un domeniu. Le lipseşte know-how-ul. Oamenii care sunt buni pe anumite profesii pot deveni nişte furnizori pentru anumite companii, nu trebuie neapărat ca fiecare firmă să aibă angajat propriul sudor“, a conchis Rareș Măcinică.