Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor (AOL) va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2010, dată până la care amendamentele propuse vor fi adoptate, iar societatea care va emite poliţele va fi constituită, a declarat Radu Stancu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Anterior, termenul avansat a fost 1 iulie 2009, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI)
„Există un număr de 27 de amendamente propuse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Asociaţia Asiguratorilor (UNSAR) şi Ministerul Finanţelor. Sperăm ca în cel mai scurt timp Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor să fie modificată cu amendamentele propuse”, a afirmat Stancu.
El a spus că viitorul Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), societatea de asigurare care va emite poliţele în baza legii AOL, va avea un capital social minim de 12 milioane de euro, dar cel mai probabil acest indicator se va situa la 20 milioane de euro.
Credit pentru plata primei de reasigurare
Printre societăţile care au decis să intre în acţionariatul PAID se numără Ardaf, Astra, Certasig şi Generali.
Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Finanţelor va contracta, până la finele anului, un credit pentru plata primei de reasigurare în următorii 3-4 ani.
„Nivelul creditului va fi stabilit de conducerea PAID, în funcţie de gradul de cuprindere al AOL, adică de numărul celor care vor încheia o astfel de poliţă. De asemenea, bugetul de stat pe anul 2010 va cuprinde şi sumele necesare pentru plata primei de asigurare în cazul persoanelor cu venituri foarte mici. În acest an, suma nu a fost prevazută”, a afirmat Stancu.
El a apreciat că, din numărul celor care ar trebui să încheie o poliţă AOL, peste 20% nu au posibilitatea să achite contravaloarea primei de asigurare.
În urma aplicării Legii 260/2008, valoarea subscrierilor a fost estimată la circa 150 milioane de euro, în condiţiile în care fondul locativ al României numără aproximativ opt milioane de locuinţe.
Conform Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Fondul locativ naţional cuprinde opt milioane de unităţi, din care, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, doar cel mult 15% beneficiază de protecţie printr-o poliţă de asigurare facultativă.
SURSA: Mediafax