Legea privind banii de pensie. Informații importante pentru milioane de români

bani, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a făcut precizări cu privire la modurile în care se pot încasa banii de la Pilonul II de pensii. APAPR a venit cu explicații în contextul în care au fost vehiculate interpretări eronate ale legislaţiei.

Cum se încasează banii de la Pilonul II?

Fondurile de pensii private din Pilonul II efectuează plăți către participanți și beneficiari doar în trei circumstanțe specifice, anunță Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Aceste circumstanțe sunt:

  • la momentul pensionării standard din sistemul public
  • în cazul pensionării anticipate din sistemul public din motive de invaliditate
  • și în situația de deces a participantului

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a subliniat că în mediul public au circulat interpretrări greșite ale legislației și informații inexacte privind condițiile în care participanții la Pilonul II de pensii private obligatorii pot accesa suma acumulată în fondurile de pensii.

„Potrivit legislaţiei în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările şi completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăţi către participanţi şi beneficiari exclusiv în următoarele trei situaţii: când participantul obţine decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public; când participantul obţine decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate); în cazul nefericit al decesului participantului, situaţie în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moştenitorii săi legali sau testamentari”, menţionează APAPR.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce înseamnă încetarea calităţii de participant?

APAPR mai spune că sintagma ”încetare a calităţii de participant” înseamnă, de fapt, încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem.

Reprezentații au mai spus că nu există situaţii în care participanţii nu încasează banii din fondurile de pensii în condiţiile legale.

„Nu există situaţii în care participanţii nu încasează banii din fondurile de pensii în condiţiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private”, mai spun reprezentanţii APAPR.

Fondurile de pensii de la Pilonul II au făcut plăți de peste 2,2 miliarde de lei, de la început și până la finalul lunii februarie. Aceste fonduri au ajuns la  161.000 de participanţi şi beneficiari.

ASF anunța că fondurile de pensii private obligatorii aveau active cu 30,7% mai mult, la finalul lunii martie. Acestea au ajuns la 135 miliarde lei.

În luna martie 2024, sumele adunate sub formă de contribuții au totalizat 1,46 miliarde de lei. Contribuția medie a fost de 359 de lei.

La sfârșitul lui martie, titlurile de stat ocupau cea mai mare parte din totalul activelor, însumând 88,259 miliarde de lei. Este vorba despre 65,4% din total.

Pe al doilea loc în clasamentul activelor se situau acțiunile, cu o valoare de 33,658 miliarde de lei. Acestea reprezintă 24,9% din total.

În timp ce pe locul al treilea se regăseau obligațiunile corporative, în valoare de 6,488 miliarde de lei, reprezentând 4,8% din totalul activelor.