Luni, 17 mai, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii ce priveşte monitorizarea cu brăţări electronice.
Mai exact, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, printre decretele semnate astăzi de şeful statului se numără şi decretul pentru promulgarea Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale (PL-x 129/01.04.2020).
Istoricul acestei legi
Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect pe data de 21 aprilie, cu unanimitate de voturi. El a fost iniţiat de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, printre care şi actualul premier, Florin Cîţu.
El are ca obiect de reglementare crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.
Faţă de forma adoptată de senatori anul trecut, proiectul de lege a trecut de Comisiile Juridică şi de Apărare cu mai multe amendamente de tehnică legislativă.
Cum se montează dispozitivul de supraveghere?
Această lege reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME.
SIME este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.
Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Există şi excepţii: dacă montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată din punct de vedere medical, dispozitivul se va monta în schimb pe braţul persoanei vizate, se arată în legea promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.
Amendamente aduse legii
Deputaţii au adoptat un amendament conform căruia SIME se mai utilizează în scopul supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.
În forma iniţială a legii, cea care a trecut de Senat, SIME se mai utiliza în scopul supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvântul “deţinuţi”.
Dacă persoană vizată de măsura supravegherii electronice este un minor cu vârsta mai mică de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, arată un alt amendament, potrivit Agerpres. Există şi o excepţie: în cazul în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială.
Organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin