Se schimbă legea RCA! Amenzile se măresc de cinci ori
Conform unei propuneri legislative, șoferii în cauză ar urma să fie sancționați cu amenzi mult mai severe. Se prevede introducerea unor modificări semnificative în ceea ce privește polițele RCA. Potrivit proiectului de lege propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), acești conducători auto care circulă fără asigurare RCA ar putea fi amendați cu cinci ori mai mult decât în prezent.
În timp ce amenda actuală începe de la 1.000 de lei, conform propunerii ASF, aceasta ar putea ajunge până la 5.000 de lei. Pentru autovehiculele cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, amenda ar putea fi majorată până la 20.000 de lei. Propunerea nu se oprește însă aici în ceea ce privește modificările aduse legii RCA. Șoferilor li se poate oferi opțiunea de a plăti asigurarea în rate, iar de asemenea, polița RCA ar putea fi suspendată pentru o anumită perioadă de timp în cazul în care vehiculul nu este folosit.
„Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002.
Cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”, prevede proiectul de lege.
Șoferii care-și suspendă asigurarea mașinii vor fi obligați să îndepărteze plăcuțele de înmatriculare
În aceste circumstanțe, șoferii care aleg să suspende asigurarea vehiculului lor vor fi obligați să îndepărteze plăcuțele de înmatriculare și să nu parcheze automobilul pe domeniul public. De asemenea, o altă modificare propusă prevede ca proprietarii de vehicule să declare toate persoanele care conduc mașina respectivă, inclusiv soțul sau soția, după caz.
În caz de neconformare, șoferii din România se vor confrunta cu amenzi mai mari și cu costuri crescute pentru asigurarea RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară propune, de asemenea, implementarea unor noi sisteme de evaluare pentru șoferii care nu sunt implicați în accidente rutiere. În plus, cei responsabili de accidente grave ar putea fi supuși unei creșteri de până la 80% a tarifului pentru polița RCA.
„Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind: seria și numărul contractului RCA, data încheierii contractului, părțile contractului RCA, conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului”, mai arată propunerea legislativă.