Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat marţi decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Dan Radu Ruşanu, candidatul propus pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a primit, marţi, aviz pozitiv din partea Comisiilor de buget, finanţe şi economie din Parlament.
De asemenea, au mai primit vot favorabil şi Daniel Dăianu, candidatul propus pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, Mircea Ursache, pentru postul de vicepreşedinte, Tudor Daniel – vicepreşedinte şi Ion Giurescu – vicepreşedinte.
Parlamentul se va reuni miercuri pentru a aproba înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Ruşanu a spus, marţi, că în scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional s-a solicitat unirea celor trei entităţi de supraveghere a asigurărilor, a valorilor mobiliare şi a pensiilor private.
‘În scrisoarea de intenţie care va pleca de la noi pentru boardul FMI din luna iunie este unul din punctele care trebuie bifate. De aceea Guvernul a urgentat înfiinţarea Autorităţii’, a precizat Ruşanu.
Potrivit acestuia, numărul de salariaţi va scădea după ce se vor uni cele trei entităţi.
Tot marţi, premierul Victor Ponta a afirmat că toate salariile şi veniturile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale.
‘Nişte standarde, oricum, mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului’, a mai punctat Ponta.
Pe 4 aprilie, Traian Băsescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
În cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, preşedintele aminteşte existenţa unui articol în legea transmisă spre promulgare care introduce printre condiţiile de numire a candidaţilor în calitatea de membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară experienţa profesională de minimum 7 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare pentru membrii care formează conducerea executivă. În aceste condiţii, preşedintele a apreciat ca fiind oportun ca toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară ar trebui să aibă o experienţă profesională de minimum 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.
Pe 9 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor a modificat, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind ASF, mărind numărul minim necesar de ani de experienţă pentru membrii conducerii executive a ASF de la 7 la 10 ani.
Sursa: Agerpres