Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din România au în evidenţă peste 17.000 de clădiri care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, din care mai bine de un sfert aparţin de şcoli şi spitale. Totuşi, doar una din trei solicitări de autorizare se finalizează cu acceptul pompierilor, iar, la nivelul Bucureştiului, inspectorii responsabili cu autorizarea ar fi trebuit să rezolve în fiecare zi cel puţin un dosar pentru a da curs tuturor cererilor din 2017.
Citiţi şi Capcanele morţii în care intră zilnic sute de mii de români
În România au avut loc peste 31.000 de incendii în locuințe care au afectat aproximativ 350 de persoane, conform datelor IGSU. Cele mai multe incidente au avut loc în București (2.350 de cazuri), iar numărul incendiilor a fost în creștere în 2017 cu 3,75% față de 2016, în ciuda ritmului tot mai intens de realizare a construcțiilor noi.
Rockwool România atrage atenția asupra importanței unei legislații pentru protecţia la incendiu în clădiri adusă la zi, pentru a proteja vieţile şi bunurile românilor.
Parlamentul European a revizuit anul acesta Directiva pentru Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD), care menționează pentru prima dată că trebuie să se țină cont și de siguranța la foc a clădirilor. Acesta este un pas important, cu consecințe și în România, în condițiile în care peste 97% din stocul de clădiri din UE trebuie renovat pentru a atinge obiectivele de decarbonizare pentru 2050, potrivit BPIE (Buildings Performance Institute Europe).
„Este esențial să urmăm deciziile luate la nivel european în ceea ce privește siguranța la foc și să le implementăm cât de repede posibil, ca să beneficiem de clădiri sigure și rezistente în timp”, a declarat Florin Popescu, Business Unit Director, Rockwool Balkans. Potrivit acestuia, renovarea clădirilor cu materiale cu performanțe ridicate în ceea ce privește siguranța la foc reprezintă cea mai importantă și mai rentabilă investiție, având în vedere că estimările arată că mai mult de jumătate dintre clădirile existente global vor fi încă utilizate până în 2050.
Statisticile reci privind securitatea la incendiu a clădirilor publice din România evidenţiază o situaţie de blocaj grav la nivel instituţional care creează anual mii de victime şi pagube materiale imense. Semnalul de alarmă reprezentat de episodul tragic din clubul Colectiv pare să se fi estompat odată cu trecerea timpului. Cel mai bun exemplu stă în numărul de controale de prevenire realizat anual de cei 470 de inspectori dedicaţi acestei activităţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Pe parcursul anului 2016, după incendiul din Colectiv, activitatea de control a pompierilor a crescut cu 12,7%, iar cuantumul amenzilor aplicate a atins unul dintre cele mai înalte niveluri din ultimul deceniu. Totuşi, anul trecut, numărul controalelor a scăzut drastic, cu 40%, marcând cel mai prost rezultat din ultimii zece ani. Banii încasaţi din amenzi au fost de circa 22,2 mil. lei în 2017, aproape la jumătate faţă de veniturile din amenzi ale anului anterior şi cel mai slab an din 2012 încoace.
În Europa au loc în fiecare an cel puțin 5.000 de incendii în fiecare zi, care afectează anual aproximativ 70.000 de oameni internați în spitale cu răni cauzate de foc, potrivit organizației Fire Safe Europe. Acestea aduc pierderi care reprezintă 1% din PIB în țările avansate, 126 de miliarde de euro fiind înghițiți de de pagubele produse de incendii. Mai mult, la nivel global, 30% dintre victime incendiilor sunt copii, ceea ce afectează viitorul comunităților respective.