Guvernul va finaliza legea responsabilităţii fiscale în acest an, pentru limitarea rectificărilor şi aprobarea de bugete multianuale, şi va monitoriza atent firmele de stat cu intenţia de a reduce arieratele, în pofida depăşirii din primul semestru, conform ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Gheorghe Pogea a declarat după şedinţa Guvernului în care a fost aprobată scrisoarea suplimentară de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional că Executivul s-a angajat ca până la sfârşitul acestui an să elaboreze legea responsabilităţii fiscale.
Noua lege va fixa, în coordonare cu FMI şi Banca Mondială, proceduri pentru îmbunătăţirea bugetării multianuale, limite pentru revizuirile bugetare din cursul unui an, va pregăti reguli privind cheltuielile, datoria publică şi deficitul primar, şi va stabili un cadru pentru emiterea şi managementul garanţiilor şi altor datorii neplanificate. Totodată, va fi creat un consiliu fiscal care va asigura o cercetare independentă şi specializată a sectorului economic.
Alte obiective guvernamentale anunţate de ministrul Finanţelor sunt accelerarea procesului de descentralizare prin stabilirea standardelor de cost şi normativelor de personal, reducerea costurilor de funcţionare a instituţiilor publice, monitorizarea companiilor de stat şi menţinerea ţintei de reducere a arieratelor, „chiar dacă au fost înregistrate depăşiri până în luna iulie”.
Arieratele, în creştere
Valoarea arieratelor acumulate de stat a urcat în primele 6 luni cu aproape 500 milioane de lei, deşi acordul cu FMI stabileşte că acestea nu trebuie să crească în acest an, astfel că soldul datoriilor care trebuie plătite de la buget a ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei, a declarat, săptămâna trecută, agenţiei Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.
Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul încheiat cu FMI, România avea ca obiectiv să nu acumuleze noi arierate până în luna septembrie şi să reducă obligaţiile statului cu 150 milioane de lei până în luna decembrie şi cu încă 150 de milioane de lei până la finele anului viitor, astfel încât stocul total de arierate să fie eliminat. „Pentru luna septembrie şi decembrie, ţintele au rămas nemodificate”, a spus atunci Gherghina.
A doua tranşă, pusă imediat la dispoziţia României
Guvernul a aprobat, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, care a permis acordarea celei de-a doua tranşe din împrumut.
Boardul FMI a aprobat, marţi, scrisoarea suplimentară la acord, cea de-a doua tranşă, din care jumătate va merge la acoperirea deficitului bugetar, dar şi recomandări care trebuie avute în vedere de următoarea misiune de experţi care va veni la Bucureşti pentru a doua evaluare.
A doua tranşă, în valoare de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a 1,85 miliarde de euro, din împrumutul de la FMI, va fi pusă imediat la dispoziţia României.