Aberaţia este posibilă din cauza faptului că legea face referire la spaţiul necesar pe persoană. Banca Mondială a recomandat Guvernului României să modifice legea în sensul aplicării standardelor de spaţiu la dimensiunile minime ale camerelor şi nu la dimensiunea locuinţei, cum se întâmplă acum, şi asta pentru a permite ocupanţilor să-şi aleagă singuri dimensiunea spaţiului de care au nevoie. Recomandările Băncii au fost cerute de Guvernul României şi au fost obţinute în vara anului trecut, sub forma unui raport extins la nivelul politicilor de locuire din România, de care se va ţine cont în elaborarea strategia naţională de locuire, proiect care va veni cu un pachet de măsuri legislative şi un program de investiţii. Strategia ar trebui să intre în dezbatere publică în maxim două luni, potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
„În ceea ce privește spațiul necesar pe persoană, de exemplu, pentru a respecta legea locuinței, o familie de 6 persoane trebuie să aibă o locuință cu o suprafață de 144 mp, care trebuie să includă o baie și o cameră cu duș separată. Mergând chiar mai departe, legea specifică numărul de rafturi, oglinzi și bare pentru prosoape. Prin comparație, standardul adoptat în Londra pentru o familie compusă din șase persoane este de 92 mp“, se arată în raportul Băncii Mondiale.
Autorii raportului sugerează faptul că, nu numai că standardele sunt nerealiste, dar fac prea scumpă dezvoltarea de locuinţe în România, în special cele sociale. În esenţă, legea locuinței din România stabilește un standard pe care sectorul public nu poate să-l respecte la dezvoltarea locuințelor sociale la orice scară. Prin comparație, trebuie observat că unele familii formate din şase persoane sunt găzduite în locuinţe sociale oficiale de numai aproximativ 10-15 mp.
Exemplul britanic
În 2005, autoritatea Londrei Mari a încredințat un studiu privind standardele de spațiu pentru locuințe care să stea la baza Planului Londrei Mari propus pentru 2006. S-a dorit să furnizeze un instantaneu al obiceiurilor și practici lor curente, tendințelor recente și al posibilelor tendințe viitoare în standardele de spațiu interior și exterior pentru noile ansambluri rezidențiale și părerile dezvoltatorilor importanți; o analiză a ghidului de bune practici privind standardele de spațiu pentru locuințe disponibile curent; o analiză a experiențelor altor organizații din Regatul Unit și din lume care au introdus standarde de spațiu minim; o analiză cost/beneficiu a stabilirii standardelor minime la diferite niveluri; recomandări privind problemele de implementare și o metodă decomandată pentru viitor.
Lucrarea reprezintă una din cele mai complexe analize ale standardelor de spațiu din Europa pentru secolul acesta. Recomandările sunt următoarele: