Se schimbă legea salarizării din sistemul bugetar

Se schimbă legea salarizării! Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește o nouă lege a salarizării din sistemul bugetar. Până acum, salariile unor profesii din sistemul bugetar au fost ierarhizate pe o scară de la 1 la 12.

Cel mai mare coeficient de ierarhizare este treapta 12, pe care îl va avea doar președintele României. Pe treapta 10 se află persoane care ocupă funcția de manager al unui spital, președintele de secție la instanțe sau secretarul general al unei primării. Pe treapta 9 sunt profesii precum judecător, decan, medic, profesor universitar, programator IT sau director financiar/contabil în cadrul unui spital.

Pe treapta 8 se află funcțiile de farmacist, șef de birou vamal, inginer-șef de cadastru sau director de departament într-un minister. Pe treapta 7, se regăsesc meserii precum profesor, expert criminalist, consilier parlamentar, lector universitar sau dirijor. Pe treapta 6 sunt posturile de fiziokinetoterapeut, asistent medical și muzeograf.

Pe treapta 5 sunt oamenii care ocupă funcția de economist, asistent medical, asistent social, învățător și educator. Pe treapta 4, apar funcțiile de conducere cu studii superioare sau medii și poziții de execuție, cum ar fi polițist local, economist sau asistent maternal.

Pe treapta 3 se regăsesc funcții cu studii medii sau postliceale, cum ar fi contabil și șef de depozit. Pe treapta 2 apar funcțiile de brancardier, șofer, infirmieră și șofer autosanitară. Pe treapta 1, sunt trecute funcțiile de paznic, secretar-dactilograf și spălătoreasă.

Nu a fost stabilită, încă, formula de calcul

Potrivit Economica.net, după ce vor fi nominalizate posturile de referinţă în sistemul public, Guvernul României va compara salariile din sistemul bugetar cu cele din sistemul privat.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu a stabilit, încă, și formula de calcul, dar ar putea raporta veniturile angajaților fie la salariul minim pe economie, fie va introduce un nou indice de referință.

„Aceste posturi vor trebui să fie reprezentative pentru diferitele sectoare de activitate bugetară și să fie comparabile cu alte posturi din sectorul privat.

De asemenea, ele pot fi structurate în raport cu clasificările internaționale (OECD, WWBI), pentru a permite astfel de comparații la nivel internațional. Rezultatele comparațiilor vor putea informa inclusiv procesul de ajustare/revizuire a ierarhiei posturilor în viitor”, se arată în draftul proiectului legii salarizării din sistemul public.