„Miercuri, săptămâna viitoare, în Bucureşti va fi organizat un miting la Palatul Parlamentului unde vor participa circa 10.000 de angajaţi din administraţia publică locală. Aceştia solicită o grilă de salarizare pentru angajaţi cu respectarea principiilor legii”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).
Potrivit acestuia, la nivelul întregii ţări sunt aşteptaţi să protesteze 120.000 de oameni.
Oprescu a menţionat că nemulţumirea este generată de faptul că legea salarizării îi exclude pe angajaţii Administraţiei Publice Locale şi că fără proteste nu ” se poate face corectă această lege de salarizare”.
„Această nemulţumire şi această tensiune sunt generate de faptul că actuala forţa politică coordonatoare sfidează Constituţia României, sfidează decizia CCR nr. 794/2016. De asemenea, exclude din legea salarizării o categorie foarte importantă, iar aici mă refer la angajaţii Administraţiei Publice Locale (APL). De asemenea, vă pot spune că sfidează legea 188 din 1999, statutul funcţionarilor publici, care spune că salarizarea în domeniul administraţiei publice, pentru funcţionarii publici, se face prin lege şi nu prin decizii ale Consiliului local sau Consiliilor judeţene. Mesajul nostru către dumneavoastră şi către colegii din ţară, cu toate că am încercat să corectăm aceste derapaje ale majorităţii parlamentare, atunci când a promovat şi proiectat această lege de salarizare, mesajul nostru către această categorie socio-profesională este că fără proteste nu se poate face corectă această lege de salarizare. Vă anunţăm pe dumneavoastră şi pe opinia publică că începând de miercuri, colegii din administraţia publică locală vor protesta, vor opri locul, demonstrând astfel că sunt interesaţi ca administraţiile publice locale să nu devină instrumente politice în mâna oamenilor politici”, a explicat Sebastian Oprescu.
Preşedintele SNFP a mai spus că organizaţiile sindicale vor organiza săptămâna viitoare în Bucureşti un miting la care vor participa peste 10.000 de oameni.
Şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală, Răzvan Bordeanu, a atras atenţia că singura categorie exceptată de legea salarizării o reprezintă funcţionarii publici din administraţia locală, circa 200.000 de oameni.
„Singura categorie exceptată de lege o reprezintă funcţionarii publici din administraţia locală. Avem o lege cadru care stabileşte salariile de bază pentru toţi angajaţii din segmentul bugetar, mai puţin această categorie. Este vorba de 200.000 de oameni, care în momentul de faţă nu au reglementată salarizarea. Faptul că se încearcă o politizare excesivă, prin trimiterea deciziei către forul decizional politic al Consiliului local, care să stabilească salarii, salarii diferite pentru munca egală, pentru încadrare egală, în ciuda faptului că avem aceleaşi condiţii de încadrare, aceleaşi condiţii de recrutare la nivel naţional, ca ceilalţi funcţionari publici, suntem în momentul de faţă discriminaţi. Nu putem accepta acest lucru din partea guvernanţilor, trebuie să luăm act şi să facem în aşa fel încât să se ţină cont de Constituţia ţării, de legile în vigoare, pentru că suntem guvernaţi de o Constituţie care a fost încălcată prin aceste prevederi, care nu au fost respectate, care au fost stipulate în decizia CCR”, a afirmat Bordeanu.
Potrivit preşedintelui Pro Lex, Vasile Lincu, principiul egalităţii a fost încălcat prin nereglementarea în textul legii a grilei de salarizare pentru cei din Administraţiile Publice Locale.
„Practic, asistăm zilele acestea la o demonstraţie de forţă din partea parlamentarilor PSD. Proiectul legii salarizării reprezintă un exemplu clar, în care forţa argumentelor prezentate de noi a fost învinsă de argumentele forţei reprezentată de „yes-men din PSD”, sub comanda doamnei Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii n.r). Practic, principiul legalităţii, egalităţii, principiul importanţei muncii, principiul transparenţei, chiar din proiectul legii, a fost încălcat prin nereglementarea în textul legii a grilei de salarizare pentru cei din APL. Acest lucru va conduce foarte clar, pentru mulţi dintre angajaţii din APL la tăieri de salarii, tăieri mai mari decât cele din perioada Guvernului Boc, când vorbeam de o perioadă de criză. Acum vorbim de creşteri salariale, cel puţin aşa se prezintă la televizor, dar nu şi pentru aceşti oameni. Practic salariile vor fi decise în totalitate de factorii politici, care deja în acest moment stabileşte organigrama de la fiecare instituţie, iar acum va putea stabili şi salariul, iar acel salariu nu va mai fi predictibil, nu se va şti salariul pentru la anul, oamenii nu mai pot lua credite… „, a spus Vasile Lincu.
Întrebat despre cum vor fi împărţite acţiunile de protest, Vasile Lincu a răspuns că vor fi şi proteste spontane, precum şi proteste organizate de către sindicat.
„Vor fi mai multe acţiuni de protest, unele sigur, vor fi organizate de federaţiile sindicale reprezentative, iar altele vor fi spontane. Cele spontane nu le putem estima, ca şi număr de participanţi şi dată, iar cele organizate de noi vor fi cele de miercuri şi de săptămâna viitoare. Toate au legătură cu legea salarizării, proiectul legii salarizării, iar motivul principal este lipsa grilei de salarizare pentru cei din Administraţia Publică Locală”, a precizat Vasile Lincu.
AGERPRES