Telemunca aduce numeroase beneficii, printre care se numără libertatea de a lucra din orice locație în afara biroului și flexibilitatea în organizarea programului de lucru, aspecte care o fac atractivă pentru diverse categorii de angajați. Conform legislației în vigoare, părinții care au copii în întreținere pot beneficia de până la patru zile de telemuncă pe lună, cu condiția ca activitatea desfășurată să permită acest regim de muncă.

Cum este definită telemunca

Conform articolului 2 din Legea nr. 81/2018, telemunca este definită ca fiind „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.

Potrivit The Legal Badger, pentru implementarea telemuncii, conform prevederilor Legii nr. 81/2018, este necesar un acord bilateral între angajator și salariat, regimul de telemuncă neputând fi impus unilateral. În plus, refuzul unui angajat de a lucra în regim de telemuncă nu poate constitui motiv pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare.

De asemenea, potrivit articolului 7 din Legea nr. 81/2018, angajatorul are obligația de a furniza echipamentele necesare și de a asigura instruirea salariatului în ceea ce privește securitatea muncii. Nerespectarea acestor obligații poate atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 lei. La rândul său, telesalariatul are responsabilitatea de a permite verificarea condițiilor de muncă.

Contractul individual de muncă în regim de telemuncă trebuie să includă în mod obligatoriu clauze clare privind locurile și perioada de desfășurare a activității, programul de verificare, evidența orelor lucrate și o enunțare explicită a responsabilităților fiecărei părți.

Website design
Website design

Părinții care pot munci de acasă patru zile pe lună

Desfășurarea temporară a activității în regim de telemuncă, aplicabilă părinților care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani, este reglementată printr-un regim juridic cu particularități specifice.

Conform art. 118^1 alin. (1) din Codul muncii, „La cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună […] în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 […] cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.” Astfel, părinții care îndeplinesc aceste condiții pot solicita desfășurarea activității în regim de telemuncă pentru 4 zile pe lună.

Totuși, în cazul în care ambii părinți sunt angajați, aceștia nu pot beneficia de acest drept în aceeași perioadă. Conform art. 118^1 alin. (2) din Codul muncii, dacă ambii părinți sau reprezentanții legali ai copilului sunt salariați, cererea pentru acordarea celor 4 zile de telemuncă „va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă.”

Spre deosebire de regimul juridic general aplicabil telemuncii, în această situație, legiuitorul a prevăzut o derogare de la Legea nr. 81/2018. Astfel, obligația de a asigura toate mijloacele necesare îndeplinirii sarcinilor prevăzute în fișa postului revine exclusiv părintelui angajat, pentru cele 4 zile acordate în conformitate cu art. 118^1 din Codul muncii.