Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni că reglementările privind plafonarea salariilor şi indemnizaţiilor se aplică şi funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul consiliilor judeţene, primăriilor şi consiliilor locale, precum şi din instituţiile şi serviciile publice subordonate acestora.

ÎCCJ, decizie privind reglementările legate de plafonarea salariilor și indemnizațiilor

Decizia vine în urma unui recurs formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj și clarifică aplicabilitatea unor dispoziții din mai multe ordonanțe de urgență privind măsuri fiscal-bugetare. În concret, dispozițiile relevante sunt:

  • Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020;
  • Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021;
  • Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022.

Aceste ordonanțe au introdus măsuri de plafonare a salariilor și indemnizațiilor pentru personalul plătit din fonduri publice, reglementate prin Legea-cadru nr. 153/2017. Decizia ÎCCJ stabilește că aceste reglementări sunt aplicabile funcționarilor publici și personalului contractual din administrațiile locale și instituțiile subordonate acestora, chiar dacă prevederile art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 nu modifică sistemul de stabilire a salariilor de bază din familia ocupațională „Administrație” prevăzut în art. 11 din aceeași lege.

Decizia ÎCCJ este obligatorie conform art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă și clarifică o divergență interpretativă între diferite complete de judecată. Unele complete considerau că actele normative nu modifică mecanismul tranzitoriu de aplicare a Legii 153/2017, în timp ce altele apreciau că dispozițiile de plafonare a salariilor se aplică și pentru determinarea salariilor de bază ale funcționarilor din familia ocupațională „Administrație”.

Minuta

Pronunțată în ședință publică pe 17 iunie 2024, această decizie oferă claritate asupra aplicabilității plafonării salariilor pentru funcționarii publici și personalul contractual din administrațiile locale și instituțiile subordonate acestora.

„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj. În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. I alin. (1)-(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările ulterioare, art. I alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare şi art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, care au ca efect plafonarea salariilor şi indemnizaţiilor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: Aceste reglementări legale sunt aplicabile şi funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, chiar dacă prevederile art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 nu modifică sistemul de stabilire a salariilor de bază din familia ocupaţională “Administraţie” cuprins în art. 11 din aceeaşi lege-cadru. Obligatorie, conform art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17 iunie 2024”, se arată în minuta ÎCCJ.