Reprezentantii CNVM spun ca este necesara o lege speciala pentru SIF-uri, deoarece ele au un statut aparte de cel al fondurilor de investitii. Proiectul Legii consolidate pentru piata de capital, care ar trebui sa iasa din Parlament inainte de fuziunea celor doua piete, include reglementarile pentru valori mobiliare, organisme de plasament colectiv, burse de marfuri, dar omite reglementarile pentru SIF-uri. Desi aceasta pozitie nu este impartasita de institutiile financiare internationale, comisarii CNVM spun ca reglementarile europene nu pot fi adaptate pentru ceea ce reprezinta societatile de investitii financiare in Romania. Purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, spune ca proiectul Legii consolidate este de fapt o initiativa a Ministerului Finantelor, iar existenta unei legi separate nu ar impiedica negocierile de integrare in Uniunea Europeana.
Ordonanta nr. 26/2002 a scos de sub autoritatea sa SIF- urile inca din toamna anului trecut. Din acel moment, SIF-urile functioneaza practic pe baza unor acte normative mai vechi decat piata de capital. Proiectul legii SIF-urilor a ajuns in Parlament in primavara acestui an, dar politicienii nu se grabesc sa voteze o astfel de lege. Conform unor surse din Parlament, continutul proiectului de lege, aspru criticat atat de investitori cat si de administratorii SIF, a suferit importante modificari la comisii, urmand sa intre in dezbatere abia in lunile octombrie sau noiembrie. Altfel spus, administratorii SIF-urilor mai au de asteptat cel putin sase luni pentru a functiona pe baza unor legi noi. Unii dintre ei insa nu sunt convinsi de utilitatea acestei legi. Daniel Manate, director de strategie la SIF BanatCrisana, spune ca erau suficiente cateva articole in plus la reglementarile care privesc organismele de plasament colectiv, si cu asta s-ar fi incheiat reglementarea activitatii SIF-urilor. ,,In Marea Britanie si in SUA, exista acea categorie de companii – investment trust – care functioneaza si opereaza pe piata de capital identic cu SIF-urile romanesti. Daca in alte parti si fondurile mutuale (unit trust) si societatile de investitii financiare (investment trust) functioneaza dupa o lege unica, nu inteleg de ce la noi nu este posibil?,,, spune Daniel Manate.
In momentul elaborarii proiectului de lege, mai multi presedinti de SIF-uri au apreciat initiativa ca fiind inutila. Intre timp, pozitia lor s-a schimbat, probabil o data cu modificarile aduse in comisiile parlamentare. Persoanele implicate acum in administrarea societatilor de investitii financiare nu mai vor sa comenteze pe seama textului din proiectul de lege, deoarece ,,nu stiu ce modificari au fost aduse in comisiile economice din Parlament,,. Totusi, ei se tem ca vor fi mentinute anumite prevederi, criticate aspru la lansarea proiectului. Una dintre acestea spune ca SIF-urile nu au dreptul sa depaseasca limita de detinere a unui activ. Teodor Mihaiescu, presedintele Muntenia Invest, a criticat dur aceasta prevedere, spunand ca nu este normal sa fie obligat sa vanda actiunile primite gratuit in loc de dividende.