Brokerii considera ca actualele prevederi ale legii nu sunt suficiente pentru a preveni un astfel de fenomen. SVM- urile pot derula zilnic operatiuni in numerar cu o suma mai mica decat cea prevazuta in Legea nr. 21, respectiv 10.000 euro. In cazul unor sume atat de mari, responsabilitatea verificarii revine bancilor prin care se efectueaza operatiunile in contul clientului. In aceasta situatie, conducerile societatilor de valori mobiliare nu prea stiu ce norme interne trebuie adoptate pentru prevenirea spalarii banilor.
In schimb, exista situatii in care se practica spalarea banilor la limita legii, cu sume mai mici decat cele prevazute in lege. Cum aceste situatii nu sunt prevazute in Legea nr. 21,
CNVM nu are prea multe solutii pentru contracararea acestor operatiuni. Un exemplu de spalare de bani prin intermediul pietei de capital este cazul tot mai frecvent intalnit, in care valoarea unei actiuni, pana acum necunoscute, creste de 5-6 mii de ori.
Astfel s-a ajuns in situatia in care, prin operatiuni realizate cu banii disponibilizatilor, actiunile emise de un Agromec, cu valoare de piata de 200 – 300 lei, se tranzactioneaza la preturi de 500.000 lei. Ce se intampla de fapt ? Disponibilizatul nu are dreptul sa scoata bani din cont mai devreme de un an. El apeleaza la o ruda sau un prieten, care isi deschide cont la un SVM si cumpara 20-30 de actiuni Agromec cu 200-300 lei. Disponibilizatul cumpara actiunile de la aceasta ruda cu 500.000 lei bucata si ramane cu ele in cont, dar isi recupereaza banii de la colaborator inainte de termen.
Daca revenim la definitia data spalarii banilor, aceasta operatiune inseamna orice introducere in circulatie a unor sume obtinute ilicit. Or, disponibilizatul ajunge, prin intermediul operatiunilor prezentate mai sus, sa introduca in circulatie sume de bani care, in mod normal, trebuiau sa nu poata fi folositi in alt scop decat cumpararea de actiuni, timp de un an.
Este un caz specific de spalare de bani, dar realizat cu sume mult mai mici decat cele prevazute de lege. In aceasta situatie, SVM este acoperita de semnaturile de pe ordinele de cumparare (care pot fi operate chiar daca contul este discretionar).
CNVM nu poate trece de regulamentele de practica onesta pe care ANSM nu le impune tuturor membrilor sai decat printr-o reglementare care sa limiteze cresterile de preturi pe piata Rasdaq.
Brokerii cred insa ca o astfel de reglementare ar incalca drepturile elementare ale actionarilor.