În cazul în care cel de-al Treilea Război Mondial ar izbucni, militarii români ar putea fi mobilizați pentru misiuni având în vedere că România este una dintre țările membre NATO.
Ce spune legea despre înrolarea în armată
Art. 23 (1): „Sunt încorporaţi pentru îndeplinire a serviciului militar în termen bărbaţii, cetăţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani. (2) La cerere, aceştia pot fi încorporaţi imediat după împlinirea vârstei de 18 ani.”
Art 24: „Durata instruirii militarilor în termen se stabileşte prin ordine ale şefilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.”
Art. 25: „Pentru a fi recrutaţi sau încorporaţi, cetăţenii sunt obligaţi să se prezinte la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare. (2) Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare sunt obligaţi să se prezinte la centrele militare pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul ori reşedinţa, în termen de două luni de la împlinirea vârstei de 20 de ani.”
Ce a dus la ruperea relației dintre Iran și SUA
Generalul Qassem Soleimani, care era mâna dreaptă a liderului suprem din Iran, a fost asasinat, săptămâna trecută, la comanda președintelui SUA, Donald Trump. Tensiunile în Mijlociu au escaladat foarte repede, iar printre măsurile de urgență care s-au luat a fost și relocarea militarilor români aflați în misiune în Irak.
Iran a arătat că nu dă înapoi în fața Statelor Unite
„S-a dovedit cu claritate că nu batem în retragere în faţa Americii”, a declarat miercuri preşedintele iranian Hassan Rouhani după tirurile nocturne cu rachete asupra unor baze irakiene utilizate de Washington în Irak, informează AFP şi DPA.
„Dacă americanii plănuiesc noi atacuri şi crime împotriva Iranului, ei trebuie să ştie că vor primi un răspuns şi mai dur”, a spus Hassan Rouhani în cadrul unei şedinţe de guvern, adăugând: „dar ei sunt înţelepţi, nu vor face nimic mai mult în acest stadiu”.
„Dacă trec la o acţiune suplimentară, poporul şi forţele noastre armate sunt gata să reacţioneze”, a mai afirmat Rouhani în acest discurs transmis în direct de televiziunea de stat.
Dar „asta nu este suficient”, a adăugat el. „Din punctul meu de vedere principalul răspuns către America trebuie să fie administrat de naţiunile din regiune”, a mai spus Rouhani.
„Au tăiat braţul care era dragul nostru Soleimani (…) Asta trebuie răzbunat prin smulgerea ierbii de sub picioarele americanilor în această regiune”, a mai spus preşedintele iranian, care a reluat linia oficială iraniană potrivit căreia moartea lui Soleimani trebuie să fie preludiul expulzării trupelor americane desfăşurate în Orientul Mijlociu.
„Dacă iarba este smulsă sub picioarele americanilor în această regiune şi braţul lor este tăiat definitiv atunci vom avea răspunsul veritabil şi final al naţiunilor din regiune către America”, a conchis Hassan Rouhani în discursul său televizat.
„Le mulţumesc Gardienilor Revoluţiei pentru răspunsul hotărât la uciderea generalului Qassem Soleimani”, a afirmat tot miercuri Rouhani. El a catalogat atacul asupra lui Soleimani „o crimă de război americană”, care „nu a avut decât efectul de a face poporul iranian să dea dovadă de mai multă solidaritate ca oricând”.