“Există un proiect de lege pe care avem timp să-l dezbatem în această vară, dar de adoptarea lui putem discuta din toamnă. Pe tema legii terenurilor au fost mai multe discuții. Bulgaria care a impus anumite reguli pentru achiziția terenurilor de către străini au intrat în infrigment pentru că au fost prea stricți. De aceea am zis să luăm ca exemple modele de succes, cum ar fi Franța. Și Comisia Europeană ne-a spus: puteți să introduceți anumite limite”, spune Irimescu.
El a mai zis că printre modificările legii terenurilor vor fi introduce date clare. Cei care vor intenționa să achiziționeze terenuri pentru agricultură trebuie să demonstreze că au studii în domeniu.
Din totalul de 14,5 milioane de hectare cât reprezintă suprafaţa agricolă a României, circa 65% sunt terenuri arabile (adică 9,5 milioane de hectare). Din această întindere destinată exploatării agricole, circa 3 milioane de hectare este suprfața deţinută de străini(3,8 milioane de ferme) nu se știe cât este extravilan, potrivit datelor menționate de Irimescu.
În ceea ce privește prețurile terenurilor, ministrul a menționat că Dimitrie Muscă (n.r- administrator Cai Curtci) i-a spus că acesta a cumpărat terenuri agricole comasate cu 9.600 de euro pe hectar. În timp ce în Franța terenurile se vând cu 5.000 de euro pe hectar, sau în Olanda cu 50.000 de euro pe hectar. Mulți oficiali străini ne spun că subvențiile au capitalizat terenurile.
Dacă unii spun că subvențiile nu sunt bune pentru fermieri, ministrul Agriculturii susține că România are nevoie de subvenții pentru a pune la punct agricultura.