Politicienii din Rusia au dezbătut recent confiscarea proprietăților și bunurilor cetățenilor ruși care „discreditează” armata și critică războiul cu Ucraina. Oamenii de rând au fost avertizați și cu privire la răspândirea unor informații „deliberat false” despre acțiunile militare ale Moscovei.
Astfel, rușii de rând care critică războiul din Ucraina riscă să rămână fără proprietăți și bunuri. Proiectul, intitulat „legea ticălosului”, a fost prezentat de Veacheslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și președinte al Dumei de Stat.
Rușii care critică războiul din Ucraina riscă să rămână fără proprietăți
Publicația Reuters notează că „Legea ticălosului” poate fi comparată cu vânătoarea de vrăjitoare din anii 1930 a dictatorului sovietic Iosif Stalin, cu retorica „dușman al statului”.
Aceasta ar putea afecta mii de ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei Ucrainei de către Moscova.
Criticile pentru ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” în Ucraina au fost catalogate efectiv ca o crimă în Rusia.
Totuși, noul proiect de lege urmărește să introducă pedepse mai dure.
Noul proiect de lege urmărește să introducă pedepse mai dure
Ar permite statului, de exemplu, să pună mâna pe proprietatea rușilor care au criticat războiul și au părăsit țara, dar care continuă să se bazeze pe veniturile din închirierea caselor sau apartamentelor lor în Rusia.
Mai multe explicații a oferit președintele Dumei de Stat, Veacheslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Acesta a numit noul proiect „Legea ticălosului”.
„Toți cei care încearcă să distrugă Rusia, o trădează, trebuie să sufere pedeapsa meritată și să compenseze prejudiciul cauzat țării cu prețul proprietății sale”, a spus acesta în weekend, în timp ce a anunțat depunerea proiectului de lege.
Potrivit sursei menționate, legea existentă împotriva „discreditării” armatei ruse este folosită în mod regulat pentru a reduce la tăcere criticii la adresa președintelui rus Vladimir Putin.
Actuala lege acoperă infracțiuni precum „justificarea terorismului” și răspândirea „știrilor false” despre forțele armate.
În acest context, mulți activiști, scriitori, bloggeri și cetățeni ruși au primit pedepse lungi cu închisoarea, conform legii în vigoare.
Un astfel de exemplu este renumitul scriitor Dmitry Glukhovsky. Acesta a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare.
S-a întâmplat după ce un tribunal de la Moscova l-a găsit vinovat în august pentru răspândirea deliberată de informații false despre forțele armate ale Rusiei.
Glukhovsky este cel mai bine cunoscut pentru romanul științifico-fantastic Metro 2033 și continuările sale.
La rândul lui, unul dintre cei mai bine vânduți romancieri ai Rusiei, cunoscut sub pseudonimul „Boris Akunin”, a fost acuzat conform legii.
Acesta a fost adăugat la registrul rus al „extremiștilor și teroriştilor”.