În iunie 1992, Torcică Ion a fost amendat de fiscul din judeţul Dâmboviţa din cauză că a tăiat un viţel în curte. Viţelul nu era nici furat, nici nu urma să fie vândut la negru. Deci, unde e greşeala?

Un decret din 1983, de pe vremea comunismului, interzicea persoanelor fizice să taie bovine şi babaline în curte. În caz contrar, contravenienţii trebuiau să plătească statului despăgubiri egale cu valoarea animalului.

Este greu de înţeles cum un decret aberant de pe vremea lui Ceauşescu se aplica şi la 3 ani după revoluţie. Explicaţia o găsim însă: legile pline de lacune adoptate după 1989 şi în excesul de zel al angajaţilor din administraţie.

Chiar şi în procesul de la Curtea Constituţională, reprezentanţii statului n-au vrut să admită că aplicarea respectivului decret, în continuare, este o greşeală. O notă trimisă de Ministerul Agriculturii argumenta că, într-adevăr, interdicţia tăierii animalelor este o încălcare a dreptului de proprietate, însă este justificată de alt articol din consituţie: cel privind asigurarea igienei şi sănătăţii publice.

DETALII:
Click aici pentru a te întoarce la articolul „Top 10 aberaţii legislative”.