Este obligatoriu în România până în anul 2030. Măsura se aplică în toate statele UE

UE_România

SURSA FOTO: Dreamstime

Consiliul UE a adoptat oficial textul noii Legi privind Restaurarea Naturii. Potrivit documentului, toate statele membre sunt obligate de acum să definitiveze planurile naţionale şi ariile vizate.

Potrivit legii adoptate de Consiliul UE, toate țările din uniunea politică și economică trebuie să restaureze 20% din habitatele terestre şi maritime până în anul 2030 şi integral până în 2050.

Consiliul UE a adoptat oficial textul noii Legi privind Restaurarea Naturii

Legea are în vedere toate tipurile de habitate:

  • de la ecosistemele terestre până la cele maritime;
  • de la terenuri agricole sau suprafețe deja protejate;
  • până la ecosistemele urbane care au nevoie de restaurare.

Scopul este atenuarea schimbărilor climatice și reducerea pericolului dezastrelor naturale. Un alt scop este consolidarea securității alimentare.

Până în 2030, statele membre trebuie să acorde atenție prioritară siturilor Natura 2000. Ulterior, toate ariile vor fi vizate.

Conform calendarului și în funcție de realitățile fiecărui stat membru, UE trebuie să refacă habitatele degradate în trei pași până în 2050.

Primul termen este pentru 2030, când deja trebuie să fie refăcute 30 de procente. Ulterior, ținta este 60 de procente până în 2040 și cel puțin 90 de procente până în 2050.

Printre măsurile de restaurare se numără și cele referitoare la refacerea populației de insecte polenizatoare, a căror scădere amenință securitatea alimentară și biodiversitatea.

Măsurile sunt și pentru terenurile agricole, de la pășuni până la terenuri arabile. Statele membre trebuie să îmbunătățească cel puțin doi din cei trei indicatori propuși, în speță populația polenizatorilor, stocul de carbon din sol sau creșterea diversității peisagistice, cum ar fi perdelele forestiere sau delimitarea parcelelor cu arbori, tufișuri sau alte cordoane naturale.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Legislația s-a confruntat cu o opoziție semnificativă din partea Partidului Popular European

Amintim că legislația s-a confruntat cu o opoziție semnificativă din partea Partidului Popular European, de centru-dreapta. PPE a invocat îngrijorări cu privire la impactul asupra sectorului agricol al UE, o opoziție alimentată ulterior de protestele agricole din acest an.

În pofida unei revolte de ultim moment a parlamentarilor de dreapta, Parlamentul European a aprobat textul de compromis în februarie. Au fost înregistrate:

  • 329 de voturi „pentru”;
  • 275 de voturi „contra”.

Regulamentul va stabili obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru refacerea a 20% din ecosistemele terestre și marine degradate ale UE până în 2030 și toate ecosistemele până în 2050.

Pentru a atinge aceste obiective, țările UE trebuie să restabilească cel puțin 30% din habitatele reglementate de lege aflate în stare proastă până în 2030 – cum ar fi pădurile, pajiștile, zonele umede, râurile și lacurile – și 90% până în 2050.

Statele membre trebuie să se asigure și că aceste zone nu se deteriorează după restaurare. Cu toate acestea, textul final a fost modificat, fiind atenuate multe dintre cerințele pentru sectorul agricol, în special prin introducerea unei „frâne de urgență”, astfel încât obiectivele care afectează agricultura să poată fi suspendate „în circumstanțe excepționale” care amenință securitatea alimentară.