Legile austerităţii trebuie modificate în următoarele două zile

Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc la ora 13.00 pentru a discuta când vor fi făcute modificările la legile de reducere a salariilor bugetarilor şi recalculare a pensiilor speciale, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Pentru ca măsurile prevăsute în legile austerităţii să fie aplicabile începând cu 1 iulie, Parlamentul trebuie să se reunească înainte de finalul sesiunii parlamentare, adică până la 30 iunie. Astfel,deputaţii şi s

Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc la ora 13.00 pentru a discuta când vor fi făcute modificările la legile de reducere a salariilor bugetarilor şi recalculare a pensiilor speciale, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Pentru ca măsurile prevăsute în legile austerităţii să fie aplicabile începând cu 1 iulie, Parlamentul trebuie să se reunească înainte de finalul sesiunii parlamentare, adică până la 30 iunie. Astfel,deputaţii şi senatorii au la dispoziţie două zile pentru a modifica legile în concordanţă cu soluţia Curţii Constituţionale. În caz contrar, parlamentarii vor trebui să-şi strice vacanţa şi să convoace o sesiune extraordinară.

“Sperăm să nu fie nevoie de o sesiune extraordinară. Procedura este relativ simplă, se află în Regulamentul comun al celor două Camere – modificările de la Curtea Constituţională se operează printr-un raport al comisiilor juridice reunite şi sunt votate în plen”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, vineri, neconstituţionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la “pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale”.

Potrivit articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, “de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei”.