Acţionarii minoritari de la bursa de valori reclamă nerespectarea legilor în vigoare de către companiile listate, prejudiciind interesele investitorilor şi piaţa de capital în ansamblu.
Cultura investiţională, slaba dezvoltare a pieţei, reglementările şi controlul sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă piaţa autohtonă de capital. De asemenea, apariţia la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unor investitori mari este condiţionată de existenţa unor emitenţi pe măsură, care să permită achiziţia unor pachete valoroase, de ordinul milioanelor de euro.
Probleme au însă şi investitorii deja prezenţi la bursă, cea mai importantă dintre ele fiind egalitatea în drepturi a tuturor participanţilor. „Respectarea drepturilor acţionarilor este cea mai mare problemă a pieţei de capital“, spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), care adaugă că „piaţa nu este egală pentru toată lumea“, nici în ceea ce priveşte obligaţiile fiecărui emitent, nici în privinţa sancţiunilor.
Rompetrol reface raportul către CNVM
Despre respectarea drepturilor minoritarilor este vorba şi la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, unde acţionarii aşteaptă o ofertă publică de preluare obligatorie din partea KazMunaiGaz. Majoritarul kazah ar fi trebuit să lanseze o ofertă de preluare încă din 2007 sau, cel târziu, începutul anului 2008, după ce a cumpărat pachetul de 75% din Rompetrol Grup. După o perioadă în care minoritarii au făcut sesizări, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut, la începutul lunii septembrie, un raport de evaluare a companiilor pentru stabilirea preţului din oferta obligatorie. Preţul la care va fi lansată oferta publică este foarte important din cauza timpului scurs de la încheierea tranzacţiei dintre KazMunaiGaz şi Dinu Patriciu, perioadă în care cotaţia bursieră s-a depreciat considerabil.
Documentaţia către CNVM a fost însă respinsă săptămâna trecută, deoarece raportul a fost realizat pe activul întregului grup. „Am cerut un alt raport de evaluare deoarece au calculat activul net consolidat al întregului grup, nu aşa cum am cerut, pentru fiecare companie în parte“, a declarat, pentru Mediafax, Mihai Chetreanu, comisar CNVM, care a adăugat că raportul nu a ţinut cont nici de cash-flow-ul companiilor.
Oferta se amână astfel încă pentru câteva săptămâni. Conform calculelor AIPC, preţul din ofertă nu ar trebui să fie mai mic de 0,1 lei pe acţiune pentru Rompetrol Rafinare, cifră mult mai mare decât cotaţia actuală, de 0,065 lei.
Reguli de raportare nerespectate
AIPC, înfiinţată în aprilie 2008, reuneşte interesele a 200 de investitori, cu participaţii totale de peste 50 de milioane de euro. „Nu suntem o asociaţie a investitorilor mici, printre membri avem şi fonduri de investiţii, cu participaţii mari la companii listate“, spune Dumitru Beze. Pentru aceşti investitori, garantarea drepturilor pe care le au conform legii este cel mai important lucru, iar cele mai multe sesizări înaintate CNVM au ca obiect nerespectarea obligaţiilor pe care le au emitenţii. „Pornind de la ideea că şi Rasdaq este o piaţă reglementată, aşa cum este conform legilor în vigoare, avem un total de 375 de emitenţi care nu respectă regulile de raportare“, spune Dumitru Beze. În opinia sa, acest fapt nu poate face decât să îndepărteze şi actualii investitori din piaţă.
Respectarea drepturilor acţionarilor minoritari este cea mai mare problemă a pieţei de capital, legea nefiind aplicată cum trebuie de către CNVM.
Dumitru Beze, preşedinte AIPC