Noua lege trimisă acum la Senat (camera decizională) instituie în România supravegherea și interceptarea convorbirilor private de pe rețelele de socializare( FB, Instagram etc) și aplicațiile de mesagerie (WhatsApp, Telegram, etc) si toate astea sub egida “siguranței naționale”. Noile prevederi au fost introduse de Guvernul Cîțu în plus față de proiectul inițial și nu respectă nici obligațiile de transpunere a directivei europene, nici normele constituționale.
Legile care distrug presa și viața privată: Introducerea unor astfel de soluții este profund nedemocratică
Însă problema reală, ascunsă în spatele informației cu privire la interceptarea conversațiilor private ale cetățenilor simpli, este ultimul asalt asupra libertății presei.
Mai exact, în proiectul acesta se spune clar că serviciile de informații pot accesa bazele de date, comunicațiile, documentația, redacțiilor de știri, în numele siguranței naționale, desigur, arată corectnews.com.
Întâmplător, sau nu, în aceeași ședință a Camerei Deputaților a trecut și legea prin care CNA poate cenzura și trage la răspundere utilizatorii platformelor de distribuire a materialelor video.
Tot întâmplător, sau nu, vă spuneam că, prin adoptarea ordonanței de urgență a lui Prună, SRI devine organ de anchetă penală și poate dispune de la sine putere mandate de interceptare și monitorizare tot în numele siguranței naționale.
Acest pachet legislativ, pe care l-aș numi “Pachetul Big Brother” pentru că, pe lângă faptul că se intră în mod discreționar cu bocancii în viețile noastre private, puterea politică s-a asigurat că jurnaliștii de investigații nu vor mai dezvălui nimic fără să știe Ochiul și Timpanul.
Control asupra libertății de exprimare
Dacă avem în vedere faptul că tot sub această umbrelă a “siguranței naționale” a fost inclusă și presa, cred că vă puteți imagina controlul care se va exercita asupra libertății de exprimare și, în acelasi timp, asupra libertății presei, totul fiind controlat sau suprimat de către un regim politic, în funcție de preferințe, sau de doctrină.
Exemplu: “Articolul 102,
d) : “să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.
b):” să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele ”
Introducerea unor astfel de soluții legislative de interceptare si COLECTARE a comunicațiilor ”pe ușa din dos”, evitând orice dezbatere publică, este profund nedemocratică. Practic, orice investigație, orice document, obținut de către jurnaliști va fi colectat, nelegal, de SRI.
Dacă ar fi să coroborăm acest pachet de cenzură, monitorizare și informare operativă, cu dezvăluirile făcute de mine cu privire la aceste organizații nonguvernamentale care etichetează, calomniază, diferite persoane din presă, din medicină, din avocatură, drept conspiraționiști și răspândaci de fake news, atunci avem deja o idee clară despre țintele principale ce trebuie cenzurate, monitorizate și deferite justiției, în numele siguranței naționale.
Cutia Pandorei nu va mai fi închisă. Cât timp a trecut de la scandalul în care Curtea Constituțională a României a respins Legea Big Brother, pentru ca acum să avem cel puțin alte trei legi care elimină dreptul la viață privată, la libertate de conștiință și de exprimare?
După cum a zis și jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, “aflăm că nu mai avem dreptul la viață privata chiar de Ziua Internațională a Drepturilor Omului”. Problema este că, odată cu dreptul la viață privată, dispare si libertatea presei.