Ministrul Educației anunță că, în urma punerii în dezbatere publică a Legilor Educației, au fost primite 470 de emailuri cu privire la îmbunătățirea acestora.
„Am primit în jur de 470 de email-uri în perioada anunțată, până pe 7 martie. În ceea ce privește Legea învățământului preuniversitar au fost aduse niște clarificări legislative ca urmare a observațiilor primite cu privire la organizarea învățământului special. De exemplu am clarificat care sunt dimensiunile formațiunilor, s-a făcut niște corelări vizavi de momentul în care se poate merge pe desegregare, adică numai în momentul în care există resursele necesare de sprijin în fiecare școală. De asemenea, au fost aduse clarificări cu privire la procesul de încadrare a copiilor în diferite forme de sprijin pentru învățământul special”, a spus ministrul Educației.
Clarificări cu privire la liceele tehnologice
Ministrul Ligia Deca a precizat, la finalul ședinței Guvernului de joi, 9 martie, că au fostă făcute clarificări cu privire la faptul că liceele tehnologice vor fi exceptate de la asumarea cu două treimi a numărului de clase, asumarea filierei, acestea putând îngloba multiple filiere, tocmai având la bază observațiile că multe licee sunt situate în zone care nu au alte alternative.
„De asemenea, am completat prevederile învățământului preuniversitar de profil agricol, prin extinderea posibilității ca Ministerul Agriculturii să finanțeze specialități noi sau programe de perfecționare pentru cadrele didactice”, a mai spus ministrul.
Clarificări și cu privire la elemente din zona de finanțare
Ministrul Educației a mai spus că au fost făcute clarificări și în ceea ce privește Legea învățământului superior, făcând referire la cele din zona de finanțare.
Oficialul român a mai spus că mai multe articole referitoare la învățământul centrat pe student au avut nevoie de clarificări.
Nu în ultimul rând, spune ministrul Educației, au fost introduse măsuri pentru creșterea transparenței instituționale.
La capitolul transparență instituțională intră și publicarea CV-urilor cadrelor didactice titulare și asociate.
„S-au făcut și clarificări tehnice vizavi de etica universitară și alte adăuguri au mai vizat: formarea profesională a adulților, zona de învățământ sportiv și păstrarea specializării pedagogice pentru învățământul primar și preșcolar”, a mai spus Ligia Deca.
Amintim că Legile Educației au intrat în proces de avizare ministerială în cursul zilei de joi, 9 martie. Ele vor fi adoptate în ședința de Guvern din data de 23 martie, iar apoi vor fi trimise la Parlament.