Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a anunțat luni, 22 mai, că legile educației naționale intră la vot în plenul Senatului. Aceste legi vor oferi un cadru adecvat nevoilor elevilor, cadrelor didactice și părinților, a adăugat ea.
”Vorbim de nişte legi care oferă răspunsuri şi un cadru adecvat nevoilor elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. Sunt oameni care au nevoie de aceste schimbări”, a declarat Alina Gorghiu.
Aceasta le-a mulțumit celor din comisia de educație pentru efortul depus.
”Cred că cel mai important de departe proiect pe care îl avem astăzi pe ordinea de zi este pachetul legilor educaţiei. România educată devine astăzi realitate, sunt convinsă, prin votul coaliţiei aflate la guvernare, parlamentarii sunt mobilizaţi, le mulţumesc celor din comisia de educaţie pentru efortul de peste o săptămână”,a adăugat ea.
Schimbările pe care le vor aduce legile educației
Potrivit senatoarei PNL, peste 500 de amendamente au fost depuse şi în Senat, la aceste legi, atât pe preuniversitar cât şi pe universitar.
”Sunt mulţumită că astăzi reuşim să supunem votului plenului proiectul cel mai mare de consultare naţională din ultimele trei decenii. Vorbim de nişte legi care oferă răspunsuri şi un cadrul adecvat nevoilor elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. Sunt oameni care au nevoie de aceste schimbări”,a spus Alina Gorghiu.
Președintele interimar ar Senatului a punctat, de asemenea, că această reformă are ca scop, printre altele, și combaterea abandonului școlar, care a devenit o problemă serioasă în România.
”Este o reformă asumată de PNL, asumată de România, pentru că această reformă se află în PNRR şi este o reformă care are ca obiective urmărite accesul neîngrădit la educaţie, prevenirea şi combaterea abandonului şcolar care în ultimii ani a devenit o problemă în România, învăţământul dual şi adaptarea la piaţa muncii, îmbunătăţirea managementului educaţional, realizarea unei reforme cât mai incluzive şi mai cuprinzătoare”, a spus ea.
Coaliția și-a făcut un deserviciu vorbind despre rotativa guvernamentală
Alina Gorghiu a vorbit, de asemenea, despre cum coaliția și-a făcut un deserviciu vorbind atât de mult despre rotativa guvernamentală.
”În opinia mea, coaliţia şi-a făcut un deserviciu vorbind public atât de mult despre rotativă în ultimul timp. Eu am evitat să discut public acest lucru în spaţiul public, spunând că se va paraliza administraţia în măsura în care nu ne vom concentra la nevoile societăţii. România are nevoie clar de stabilitate, de continuitate”, a declarat ea.
Președintele interimar al Senatului a adăugat că ”PNL a oprit orice discuţie în spaţiul public referitoare la rotativa guvernamentală, discuţii pe care, trebuie să fim sinceri, oricum nu le-a iniţiat PNL, cu precizarea că vom merge mai departe cu negocierile privind programul de guvernare.”
”În timp ce eu dau aceste declaraţii se fac discuţii cu privire la programul de guvernare de specialişti”, a punctat Alina Gorghiu. Aceasta este de părere că ”discuţiile despre modalitatea în care se va realiza rotativa cred că pot fi încheiate rapid dacă există voinţă politică, iar această voinţă politică speră că există”.
”Ne dorim cu toţii o tranziţie rapidă, iar premierul a anunţat că pe data de 26 mai îşi depune mandatul. ca atare, tranziţia rapidă este foarte importantă, fără să mai facem discuţii publice pentru a nu bloca administraţia. Premierul a anunţat şi va anunţa public când îşi va depune mandatul. E mai puţin importantă ziua”, a mai precizat senatoarea PNL.
”Eu cred că s-a greşit sau, repet, cred că nu ne-am făcut mari servicii discutând pe multe voci legat de această rotativă, însă discuţiile nu trebuie să mai aibă loc public, dar asta nu înseamnă că discuţiile nu se vor întâmpla”, a adăugat ea.