Legile Justiției, legi fundamentale pentru România. Nicolae Ciucă: E un exemplu de maturitate și responsabilitate
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a vorbit despre elaborarea proiectelor legilor Justiției, considerând că acestea sunt un exemplu de maturitate și responsabilitate pentru toate instituțiile implicate.
„Pe agenda ședinței de azi (miercuri – n.r.) a Guvernului se află dezbaterea și aprobarea pachetului de legi ale Justiției. Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni și s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Știm cu toții dezbaterile din ultimii ani care au generat atât opinii critice sau favorabile. Cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate și responsabilitate pentru toate instituțiile implicate. Este un obiectiv pe care noi l-am asumat atât prin PNRR, dar și prin MCV și cred că cel mai important de subliniat e faptul că, prin aceste legi, nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenței Justiției și garantarea drepturilor și libertăților cetățenilor români”, a spus Nicolae Ciucă.
Cele trei legi sunt fundamentale pentru Justiție
De asemenea, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că aceste legi sunt fundamentale pentru Justiție. În plus, ministrul a mai spus că acestea „explică probabil și dificultățile din ultimii ani cu privire la cristalizarea acestor proiecte și dezbaterile aprinse care au însoțit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a legilor Justiției”.
„Ne-am dorit ca în acest demers să urmărim câteva principii fundamentale, nu stabilite arbitrar de Ministerul Justiției, anume independența Justiției, a judecătorilor și procurorilor. Apoi un alt principiu fundamental reclamat foarte puternic de sistemul justiției, care s-a cerut întărit, subliniat, îmbunătățit, a fost acela al separării carierelor de judecător și de procuror. Un alt principiu urmărit a fost responsabilizarea Justiției, pentru că aici există așteptări neîmplinite din partea cetățenilor și chiar din partea sistemului”, a adăugat Cătălin Predoiu.
Caracterul obligatoriu al deciziilor CCR pentru judecători și procurori
Ministrul Justiției a mai vorbit și despre caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale a României (CCR) pentru judecători și procurori, subliniind că „niciun articol din aceste trei legi, niciun aliniat, nicio interpretare, nicio nuanță nu afectează cu nimic obligativitatea deciziilor CCR, așa cum se stabilește în Constituție. Repet, nicio atingere nu s-a adus”.
„Integrarea euro-atlantică face obiectul unui titlu din Constituție și el este de neatins. (…) Deci această dezbatere a fost utilă, dar temea că prin aceste legi noi aducem atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR este nejustificat. În sfârșit, a existat o dezbatere solidă a acestor proiecte (…) în care noi am analizat peste 800 de amendamente. Subliniez că în cadrul consultărilor cu Comisia Europeană proiectele au suferit modificări radicale sau substanțiale”, a declarat ministrul Justiției cu privire la raporturile României cu Comisia Europeană.