Sindicaliştii au refuzat să participle la şedinţa special convocată de Consiliul Economic şi Social pentru a analiza legile salarizării bugetarilor. În consecinţă, proiectele Guvernului au rămas fără avizul CES.
La solicitarea Executivului, Consilul trebuia să se întrunească în plen marţi dimineaţă, dar reprezentanţii sindicatelor au refuzat să participle la discuţii pe motiv că legile propuse de Guvern sunt neconstituţionale.
Avizul CES este consultative, dar obligatoriu pentru ca proiectele de act normative să urmeze procedura legală. În ciuda faptului că CES-ul nu a dat nici aviz negative, nici pozitiv pentru cele două acte normative, Executivul va derula în continuare procesul legislative.
“Procedura legislativă poate continua în cazul legilor salarizării unitare. Din punct de vedere al consultării formale în cadrul CES-ului lucrurile au fost îndeplinite. Consiliul a fost sesizat în legătură cu aceste proiecte şi ar fi urmat ca astăzi, pe baza minutei de la Ministerul Muncii şi a propunerii de aviz favorabil a Comisiei de specialitate a CES-ului, să fie dezbătute aceste acte normative, dar azi şedinţa nu a putut avea loc din cauza lipsei reprezentanţilor sindicatelor”, a spus secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.
CES este format din 45 membri, sindicatele, patronatele şi Guvernul având fiecare câte 15 reprezentanţi. Dezbaterile în plen se desfăşoară în prezenţa a minimum 24 dintre aceştia, respectiv cel puţin opt de la fiecare parte.
CES-ul ar fi trebui să-şi dea avizul cu privire la proiectul legii cadru privind salarizarea unitară a personalului din sistemul bugetar şi proiectul legii de aplicare a acesteia în anul 2011. Aceste legi vor fi adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri, urmând ca ulterior să fie trimise Parlamentului pentru a demara procedura asumării răspunderii.