A fost amânat un vot important la nivelul Uniunii Europene.
Votul ce urma să stabilească regulile europene privind piaţa cripto, amânat pentru aprilie
Este vorba despre votul pe importantul set de reguli cripto al UE, cunoscut sub numele de MiCA (Markets in Crypto Assets regulation – Reglementarea piețelor în criptomonede). Decizia finală va fi luată abia în luna aprilie 2023.
Este pentru a doua oară în ultimele două luni când se amână votul, amânarea anterioară având loc în noiembrie 2022, pentru februarie 2023.
Această nouă întârziere a apărut ca urmare a unor probleme tehnice privind documentul oficial de 400 de pagini. Acesta nu a putut fi tradus în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, notează site-ul CoinTelegraph.
Aceste documente legale de la nivelul UE sunt redactate în limba engleză, însă trebuie să respecte reglementările europene și să fie traduse şi publicate în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.
Prima amânare din noiembrie 2022, din cauza căreia votul final fusese stabilit pentru luna februarie, a fost cauzată și de probleme de traducere. O întârziere a votului final înseamnă că autoritățile de reglementare financiare europene trebuie să aștepte mai mult înainte de a elabora normele de implementare a legislației.
După aprobarea finală, autoritățile de reglementare financiare au termen de maxim 18 luni pentru a crea standardele tehnice
Odată ce MiCA a primit aprobarea oficială, autoritățile de reglementare financiare au la dispoziție 12 până la 18 luni pentru a crea standardele tehnice.
Legislaţia europeană privind piaţa cripto a fost adoptată în octombrie 2022 de către comisia parlamentară europeană, la aproape doi ani după ce a fost introdusă pentru prima dată, în luna septembrie 2020.
Această a doua amânare a votului final vine tocmai în momentul în care există o cerere din ce în ce mai mare de aprobare a legislației, mai ales ca urmare a contagiunii cripto, cauzate de FTX.
Factorii de decizie europeni urmăresc să stabilească un regulament standard pentru a stabili reguli armonizate pentru criptoactivele la nivelul UE, oferind astfel securitate juridică pentru criptoactivele care nu sunt acoperite de legislația UE existentă.
Reglementarea cripto va stabili linii directoare pentru funcționarea, structura și guvernarea emitenților de jetoane de active digitale. Legislația va oferi, de asemenea, reguli privind transparența și cerințele de divulgare pentru emiterea și tranzacționarea activelor cripto.