Un bărbat a fost amendat cu 4.000 de lei, după ce a apelat în glumă la 112

Salvamontiştii din Prahova au plecat în căutarea unui bărbat care a sunat la 112, cerând ajutor. El le-a spus salvamontiștilor că a căzut într-o râpă şi că are dureri mari în piept.

Echipele de salvamontiști l-au căutat inclusiv cu camera de termoviziune, căci era noapte. În cele din urmă, apelul său s-a dovedit a fi fals. Bărbatul era în stare de ebrietate. Drept consecință, a fost sancționat cu o amendă de 4.000 de lei.

„Azi-noapte, la ora 01?00, dispecerul de serviciu a primit un apel de la 112 prin care eram solicitaţi ca resursă de sprijin pentru căutarea unui bărbat ce spunea că este căzut într-o râpă, într-o pădure de lângă comuna Scorţeni, acuzând dureri mari în piept. Apelul nu a putut fi localizat.

La locul indicat de apelant au intervenit salvamontiştii cu o ambulanţă cu tracţiune integrală, alături de reprezentanţi ai mai multor instituţii care au declanşat acţiuni de căutare.

După mai multe ore de căutări, inclusiv cu drona cu termoviziune, acesta a fost găsit în stare de ebrietate, într-o stână”, a informat, miercuri, Salvamont Prahova.

Apelarea nejustificată la 112 este ilegală

112
SURSA FOTO: Dreamstime

Apelarea nejustificată la numărul de urgență 112 este ilegală pentru că pune în pericol viața celor care se află în situații periculoase și au nevoie de ajutor.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008, alertarea falsă a autorităților române este sancționată cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 4.000 de lei sau cu prestarea de muncă în folosul comunității între 200 de ore și 400 de ore.

Pentru recidivă într-un an de la prima sancțiune, amenzile pot ajunge până la 8.000 de lei. De altfel, munca în folosul comunității poate ajunge până la 800 de ore.

Apelarea falsă se referă la „folosirea intenționată a numărului de urgență 112 pentru a determina intervenția agențiilor specializate, fără justificare reală”.

Apelarea abuzivă la 112 este ilegală

Chiar și apelarea abuzivă la numărul de urgență 112 poate fi sancționată cu amenzi între 1.000 de lei  și 2.000 de lei sau cu 200 de ore de muncă în folosul comunității. Apelarea abuzivă se referă la apeluri repetate și nejustificate, cu intenție rea, fără a exista o situație urgentă.

Într-un proiect de lege adoptat în anul 2019, dar neaplicat nici în ziua de astăzi, se propunea obligarea celor care fac apeluri la 112, fără o urgență reală, să suporte costurile intervenției, inclusiv cele legate de deplasare, utilizarea echipamentelor tehnice și a personalului specializat.