Băncile trebuie să se pregătească pentru falimente fără să se mai bazeze că pierderile lor vor fi plătite de contribuabili, potrivit celor trei proiecte legislative aprobate marţi de Parlamentul European.
Două din cele trei legi vizează restructurarea şi falimentarea băncilor cu probleme, iar cea de a treia se asigură că băncile, şi nu contribuabilii, vor garanta depozitele mai mici de 100.000 euro în caz de faliment. Măsurile sunt pentru crearea sistemului unic de supravegherea bancară europeană şi au fost iniţiate după ce multe pierderi ale băncilor au fost transferate către contribuabili, lăsând valoarea băncilor aproape intactă. PE informează că pe viitor acţionarii vor fi "cei dintâi care vor absorbi pierderile pe care le-ar putea avea o bancă, înainte de a se putea face apel la surse externe de finanţare".
Statele din uniunea bancară (toate statele din zona euro şi cele care vor opta să li se alăture) vor împărţi un fond comun, finanţat de bănci, cu rezoluţie unică, în valoare de 55 miliarde de euro, ce va fi creat într-o perioadă de opt ani. Statele din afara Uniunii bancare vor fi obligate să creeze, în următorii 10 ani, propriul lor fond finanţat de bănci, în valoare de 1% din valoarea depozitelor acoperite.
În plus, europarlamentarii s-au asigurat că deponenţii îşi vor primi banii înapoi mai repede. Potrivit legislaţiei adoptate, "suma totală a depozitului lor de garanţie ar trebui să fie disponibilă în maximum şapte zile lucrătoare, iar o sumă de subzistenţă (stabilită de la stat la stat), în maximum cinci zile". Au fost incluse şi clauze privind "balanţe temporar mari", în garanţie. Spre exemplu, dacă un cont de depozit are temporar mai mult de 100.000 euro, prin vânzarea unei case sau a altui bun, întreaga sumă sau o parte din această sumă mai mare este protejată pentru cel puţin trei luni.