Facem în continuare agricultură cu pesticide
Legislaţia propusă de Comisia Europeană prevedea reducerea la jumătate a produselor pesticide până în anul 2030. Proiectul se referea la diminuarea produselor fitosanitare faţă de perioada 2015-2017.
PPE (Partidul Popular European) s-a împotrivit cel mai mult proiectului. „Popularii” au reuşit să includă în inițiativă amendamente care să slăbească semnificativ textul. Obiectivul a fost atins și în cele din urmă proiectul a fost respins. Au fost 299 de voturi împotrivă, 207 pentru şi 121 de abţineri.
Eurodeputaţii nu s-au mulțumit cu atât. Ei au respins retrimiterea textului către comisia de mediu a Parlamentului European. În aceste condiții, nu mai există niciun viitor pentru proiectul legislativ.
Raportoarea textului, ecologista Sarah Wiener, a vorbit astfel despre „o zi neagră” pentru mediu.
„A respins această lege desfigurată (de amendamentele PPE), conservatorii punând în pericol sănătatea agricultorilor şi biodiversitatea luptând cu orice preţ împotriva diminuării folosirii pesticidelor”, a spus eurodeputata germană Jutta Paulus, membră a grupului Verzilor.
Eurodeputaţii grupului PPE s-au opus cu înverşunare textului, la fel şi organizaţia sindicatelor agricole Copa-Cogeca şi de asemenea unele state membre, mai preocupate de randamentele agricole decât de mediu, în contextul rezistenţei crescânde faţă de reglementările ecologiste tot mai restrictive.
„Astăzi a fost o zi bună pentru agricultori şi pentru toţi cei care cred că UE trebuie să se abţină de a le impune noi poveri”, a apreciat eurodeputatul german Peter Liese, din grupul PPE.
Agricultura românească ar fi pe butuci fără substanțe
Și în România era așteptat cu interes votul. Rareș Bogdan a afirmat că PPE este împotriva propunerii Comisiei Europene de a reduce pesticidele cu 50%. Potrivit europarlamentarului PNL, o astfel de măsură ar „pune pe butuci” agricultura românească.
„Discuții aprinse pe dosare unde Delegația EPP (n.r. – PPE) România din Parlamentul European a luptat la baionetă anul acesta. E vorba de mâncarea noastră. Aducem toxine din China sau producem inteligent?
***utilizarea pesticidelor. Nu susținem propunerea Comisiei Europene de a reduce pesticidele cu 50%, asta ar pune pe butuci mare parte din agricultura românească. România folosește 600g/hectar, Olanda 8kg. Va dați seama că a aplica otova propunerea le-ar da fermierilor stingerea! EPP nu susține așa ceva. E război, prețul alimentelor a crescut, piața e invadată de marfă non-UE produsă fără standardele pe care Comisia vrea să le impună.”, a scris el pe Facebook.