Există o legumă care tratează zeci de afecțiuni, cu toate că nu este pe gustul tuturor. Totuși, ea are numeroase beneficii și este recomandată în special bărbaților.
Cu toate că este evitat de multe persoane, hreanul, căci despre el este vorba, reprezintă o veritabilă sursă de sănătate și poate fi folosit în foarte multe moduri.
Leguma care tratează zeci de afecțiuni. Este recomandată în special bărbaților
Dacă l-ai examina mai amănunțit, ai afla că hreanul are multiple proprietăți, printre care proprietăți antibiotice puternice, expectorante, bronhodilatatoare, antibacteriene, antiinflamatoare, afrodisiace, antiparazitare și antianemice. Însă paleta sa largă de utilitate nu se oprește aici deoarece este antiscorbutic, colagog, diuretic, revulsiv puternic, crește tensiunea arterială, este vasodilatator coronarian, încălzește organismul și stimulează sistemul imunitar.
Această plantă vindecă corpul, ajută ficatul să funcționeze eficient, are efect benefic asupra tensiunii arteriale și crește potența masculină, acesta fiind motivul pentru care trebuie consumat în special de bărbați. Hreanul este considerat util și pentru diabetici, deoarece îmbunătățește starea acestora. De asemenea, hreanul poate curată corpul de paraziți și poate elimina excesul de lichid din țesuturi.
Deci iată câte beneficii într-un singur produs. Celebra rețetă de hrean ras și amestecat cu oțet pare a fi cea mai cunoscută în rândul nostru, mai ales dacă alături avem și câteva sarmale delicioase și o porție de mămăliguță caldă.
Nu doar ingerând o bucată de hrean te vei bucura de calitățile sale curative, ci și dacă alegi să strivești câteva frunze de hrean verde și apoi să le aplici ca o compresă pe frunte. Dacă ai parte de dureri în oricare altă zonă a corpului, atunci strivește o frunză de hrean, pune peste ea un pic de ulei de măsline și leagă pe zona respectivă fixând cu ajutorul unui batic.
Un alt amestec potrivit este cel făcut din frunze strivite de hrean, amestecat ecu miere și făină de grâu până obții o pastă, care la fel se aplică pe locul dureros. Compresele cu hrean se lasă un maxim de 10-15 minute după care se clătește zona cu apă călduță și se aplică o cremă hidratantă.
Ce efecte adverse are totuși hreanul?
Nimic pe lume nu este perfect, așa că, pe lângă beneficiile certe pe care le are hreanul, trebuie luate în considerare și efectele adverse ale acestuia sau situațiile în care trebuie consumat cu prudență. Cele mai multe dintre acestea se referă la tratamentele care conțin extracte de hrean sau suplimente nutritive bazate pe hrean. Consumul moderat de hrean, preparat în diferite sosuri sau combinații de legume, nu produce efecte adverse. Cu toate acestea, nu este recomandat copiilor mai mici de 4-5 ani, pentru că poate irită mucoasa gastrică și intestinală, dar nici persoanelor care suferă de ulcer, gastrită în fazele acute sau boli inflamatorii intestinale.
Efectul laxativ poate fi excesiv, astfel că nu este recomandat persoanelor diagnosticate cu sindromul colonului iritabil, iar proprietățile diuretice pot afecta rinichii, în cazul celor care au afecțiuni renale. Nu este recomandat persoanelor care au o tiroidă hiperactivă, la fel cum toate legumele din familia cruciferelor trebuie consumate cu multă prudență de cei care suferă de hipertiroidie, mai ales dacă acestea sunt consumate crude și în cantități mari.