Ignama sălbatică seamnănă cu cartoful dulce, dar este portocaliu închis şi suprafaţă maro, care arată că scoarţă de copac. Această legumă poate fi preparată în multe moduri cum ari fi fiartă, zdrobită, grill, prăjită, coaptă sau sote.

Leguma este folosită pentru a trata colicile intestinale, dar şi dismenoreea, precum şi durerile ovariene sau uterine. Şi-a dovedit, de asemenea, eficienţa în ameliorarea artritei reumatoide.

Ignama a fost, la începuturile industriei farmaceutice, unul dintre principalele ingrediente ce se foloseau pentru fabricarea hormonilor cotraceptivi. Planta are capacitatea de a trata în mod special aparatul reproducător feminin.

Beneficiile plantei

Unul dintre beneficiile plantei este acela de a asigura o funcţionare optimă a glandelor hormonale, iar acest lucru are efect pozitiv asupra sistemului urinar, a celui respirator, dar şi a celui nervos.

Ignama este utilizată şi pentru a calma simptomele neplăcute ale menopauzei, dar şi pentru a împiedica retenţia de apă şi greţurile ce apar în timpul sarcinii.

Studiile au arătat că precursorii de hormoni pe care îi conţine planta ajută la prevenirea inflamaţiilor şi sunt benefici în tratarea reumatismelor în general. Diosgenina conţinută de această plantă e o substanţă de bază în industria farmaceutică, atunci când vine vorba despre producţia de cortizon, progesteron sau hormoni steroizi.

Ignama sălbatică mai are capacitatea de a uşura digestia, stimulând secreţia bilei. De asemenea, contribuie la scăderea colesterolului şi a tensiunii.

Cum poate fi consumată?

Ignama sălbatică se găsește în magazinele cu produse naturiste, atât sub formă de tinctura, cât și sub formă de capsule, pudra sau extract lichid.

Dacă se folosește tinctura, se recomandă 2-3 ml de trei ori pe zi. Asta înseamnă între 40 și 100 de picături.

Dacă preferi capsulele, acestea trebuie luate de trei ori pe zi.

Orice produs pe baza de extract de ignama trebuie luat în funcție de recomandările făcute de producător, care se regăsesc pe eticheta produsului.

Contraindicații

Ignama sălbatică este, în general, considerată că fiind sigură pentru consum. În unele cazuri însă, pot apărea simptomele precum greață sau iritația, mai ales dacă nu se respectă doză recomandată și se consumă o cantitate mai mare.

Persoanele cu afecțiuni hepatice nu ar trebui să ia suplimente pe baza de ignama sălbatică, mai ales dacă nu se consulta în prealabil cu medicul gastroenterolog.

Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite consumul de ignama sălbatică întrucât nu s-au făcut suficiente cercetări cu privire la modul în care această plantă ar putea afecta fătul sau calitatea laptelui.