Leguma preferată a românilor, la un pas de dispariţie?! Avertismentul teribil al fermierilor

Sursă: Captură video YouTube

Cartoful românesc se transformă treptat într-o legumă rară și, desigur, scumpă. În ultimii zece ani, suprafața cultivată din România a scăzut cu mai mult de un sfert, potrivit datelor oficiale emise de fermierii din țară. Importurile din străinătate îi împiedică pe agricultori să vândă marfa muncită pe parcursul anului.

Producția de cartofi românești din acest an este slabă. Din această cauză o parte dintre agricultori refuză să mai scoată cartofii din pământ. Aceștia privesc cu pesimist vânzările și consideră că munca lor nu va fi apreciată de cumpărători. În acest moment, magazinele și tarabele din piețe sunt pline de importuri din Polonia și Egipt, state care oferă subvenții duble față de România.

„Partea asta ce se vede au fost cartofi, sunt cartofi pe care am renunțat să îi mai recoltez din cauza că producția e foarte slabă, nu merită altă manoperă”, a spus un producător.

„Am pierdut jumătate de producție”

În acest an, agricultorii au cultivat suprafețe mici de cartofi și chiar și așa îi lasă în pământ nerecoltați deoarece consideră că dacă i-ar scoate la vânzare ar ieși pe minus. Oamenii preferă să cumpere cartofi din import, ieftini și arătoși.

„Dacă era posibilitate de irigare, cu siguranță era altfel. Am pierdut jumătate de producție. În loc de 10 tone sunt 5. Cartof din Franța un leu. Era unul și unul desenat. Probabil agricultura e mult mai subvenționată, sprijinită”, a spus Mircea Cotuț, producător de legume, potrivit stirileprotv.ro.

Înființarea unei culturi de cartofi pe un hectar depășește suma de 12 mii de lei. După un calcul simplu, agricultorii români ar putea obține cel puțin 30 de mii de lei într-un an slab dacă ar vinde legumele engross. În caz contrar, dacă recolta ar fi prosperă, ar face 100 de mii de lei și ar vinde-o în piață.

Producția autohtonă acoperă doar 40% din consumul nostru

În prezent, producția autohtonă acoperă doar 40% din consumul românilor. Restul este acoperit de cartofi din țări precum Egipt sau Polonia, unde această cultură este subvenționată cu 400 de euro pe hectar. În România, fermierii pot obține ajutoare cumulate de maximum 250 de euro pe hectar, doar dacă îndeplinesc toate criteriile impuse.

„Practic nu e o cultură subvenționată în mod special, sigur suntem sub necesarul de consum al României și e nevoie de importuri. În general vin din Polonia. Aici sunt mai mulți factori: materialul genetic, tehnologia care o aplicăm, instabilitatea prețurilor.”, a spus Florin Căpraru, director adjunct APIA BN.

„Diferența v-aș spune, apare de la aspectul cartofului, cartoful lor este mai nedet, pentru că este crescut în condiții mai bune.”, a afirmat Romi Oprea – Clubul Fermierilor Români.

Datele înregistrate anul precedent

Anul trecut au fost cu 26% mai puține suprafețe cultivate cu cartofi față de acum zece ani. Totodată și consumul a suferit scăderi. Dacă în urmă cu zece ani, un român consuma aproape 4 kg de cartofi pe lună, acum cantitatea s-a redus aproape la jumătate.

„Anul trecut am lăsat în jur de 40 de ari în pământ.”, a fost declarația Adrianei Dancea, producător din Alba.