Varza de Lăzarea, un soi unic în România, înregistrată la OSIM
În România, există o legumă cu adevărat specială, care a fost recent înregistrată la OSIM și se vinde la prețul de doar 4 lei pe kilogram. Această varză deosebită nu se găsește decât într-un singur loc din țară și este recunoscută pentru gustul său inconfundabil și calitățile sale remarcabile. Dar ce o face atât de specială?
Motivul înregistrării la OSIM
România este cunoscută pentru diversitatea fructelor și legumelor pe care le produce, dar există câteva soiuri care sunt cu adevărat unice. Un astfel de exemplu este varza de Lăzarea, un soi românesc cu o tradiție de peste 400 de ani.
Această varză a fost recent înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), o realizare importantă pentru protejarea caracteristicilor sale distincte. Varza de Lăzarea se cultivă doar în localitatea Lăzarea, județul Harghita, iar fermierul Lukács Geza este cel care se ocupă de păstrarea acestui soi rar.
Ce o face specială
Varza de Lăzarea este extrem de fragilă și rezistentă în același timp, calități care o fac foarte apreciată de legumicultori. Cu toate că nu este un produs bio, acest soi de varză are o aromă mai intensă și mai delicată decât alte tipuri de varză.
De asemenea, fermierul Lukács Geza a reușit să păstreze soiul original, ceea ce este din ce în ce mai greu de realizat în fața numeroaselor falsuri apărute pe piață.
Pentru a proteja acest soi de varză extrem de valoros, Lukács Geza a înființat o asociație nonprofit. De asemenea, fermierul deține 25 de hectare dedicate cultivării acestei legume, iar prețul de 4 lei pe kilogram nu face decât să arate că, deși rară, varza de Lăzarea este suficient de profitabilă pentru cei care o cultivă.
„Răsadurile de varză de Lăzarea noi le producem. Ele nu pot fi cumpărate de nicăieri altundeva. Varza de Lăzarea se produce numai aici. Avem 25 de hectare, este o parcelă lângă un pârâu și acolo de 300 de ani se cultivă varza. (…)Am făcut o asociație nonprofit – Asociația Producătorilor Varza de Lăzarea – și în numele Asociației am înregistrat-o la OSIM, ca să o putem cumva ocroti de falsuri, pentru că toată lumea spunea că vinde varză de Lăzarea, dar nu era așa.
Numele soiului ar fi fost dus în derizoriu, acum producătorii din Lăzarea pot folosi numele gratis. Noi dăm și certificat de calitate pentru cei care cultivă varza de Lăzarea, cu numele, prenumele, ștampilă, o dovadă că cine cumpără varză de Lăzarea să știe de la cine a cumpărat, ce a cumpărat. Acum va trebui să reînnoim înregistrarea la OSIM, lucrul acesta se face o dată la 10 ani”, a menționat producătorul harghitean, conform agrointel.ro.