Așadar, medicii ne atenționează că trebuie să fim atenți la anumite legume cumpărate de la piață. Potrivit explicațiilor oferite de specialiști, conțin pesticide cu mult peste limita admisă. Astfel, ne putem îmbolnăvi dacă nu suntem atenți atunci când facem cumpărăturile.

Ce trebuie să știe cei care cumpără legume de la piață

Este vorba despre o substanță care duce la persistența efectelor în sol de până la 15 ani. Toxicologul Radu Țincu a subliniat că au fost depistate pesticide în teste. Totodată, s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare în organismul uman.

Efectul este unul cumulativ, subliniază specialistul. Potrivit acestuia, ne expunem la mai multe pesticide simultan. Fiecare parte va modifica structura acizilor nucleici.

Ulterior, va duce la apariția unor mutații genice capabile să inducă apariția unor tumori.

În acest context, trebuie să spălăm foarte bine fructele și legumele. O parte din aceste pesticide rămân pe suprafața lor.

legume, alimente
SURSA FOTO: Dreamstime

O spălare sub jetul de apă va reduce cantitatea de pesticide

O spălare sub jetul de apă va reduce cantitatea prezentă pe suprafața lor. O alternativă poate fi decojirea lor.

Toxicologul susține și că trebuie să mâncăm fructe și legume din mai multe zone Astfel, spune el, vom diminua riscul ca organismul să fie expus la același tip de substanță.

„Vorbim de alte pesticide depistate în aceste teste. Pesticide care s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare în organismul uman. Efectul este unul cumulativ. Noi ne expunem la mai multe pesticide simultan și fiecare parte va modifica structura acizilor nucleici și va duce la apariția unor mutații genice capabile să inducă apariția unor tumori.

O parte din aceste pesticide rămân pe suprafața lor, iar o spălare sub jetul de apă va dilua, va reduce cantitatea prezentă pe suprafața lor sau am putea să decojim. Recomandarea este să mâncăm diversificat. Mai multe fructe și legume din mai multe zone. Acest lucru va diminua riscul ca organismul să fie expus la același tip de substanță”, a declarat toxicologul Radu Țincu.

Utilizarea de pesticide a cunoscut o creștere semnificativă

Amintim că utilizarea de pesticide a cunoscut o creștere semnificativă în sudul României. Rezultatele analizelor efectuate în 2023 arată o creștere alarmantă a probelor de legume cu reziduuri de astfel de substanțe.

Potrivit ANF, în 2023 au fost prelevate și analizate un număr total de 2.122 de probe de legume. Rezultatele au fost îngrijorătoare. Dintre acestea, 40% au prezentat reziduuri de pesticide, în comparație cu 27,9% înregistrat în anul 2022.