Este cunoscut faptul că o dietă bogată în legume poate contribui la scăderea riscului de apariție a multor tipuri de cancer.

Deși toate legumele sunt sănătoase și pot ajuta la scăderea riscului de cancer, dacă nu sunteți obișnuit să mâncați legume în mod regulat, începeți prin a vă concentra pe introducerea lor, treptat, la una din mese.

De ce legumele și fructele sunt puternic anti-cancerigene

Dr. Anaum Maqsood, specialist în Oncologie Medicală Gastrointestinală și Oncologie Hematologică la Houston Methodist, spune că un motiv pentru care legumele și fructele sunt atât de bune în prevenirea cancerului este că sunt bogate în antioxidanți, care au calități de protecție anti-cancerigene.

Studiile științifice arată că antioxidanții joacă un rol important în sănătatea imunitară, inclusiv la protejarea împotriva inflamației cronice (care poate duce la anumite tipuri de cancer și alte boli). Toate fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, iar alimentele, inclusiv fasolea, leguminoasele, nucile și semințele sunt benefice, potrivit Parade.

Legumele sunt opțiuni sănătoase pentru reducerea riscului de cancer

„În general, oxidarea este un proces implicat în creșterea canceroasă. Alimente precum legumele, care asigură antioxidare, pot fi protectoare. Acesta este motivul pentru care multe legume sunt cunoscute ca fiind opțiuni sănătoase pentru reducerea riscului de cancer”, spune dr. Daniel Landau, medic oncolog și hematolog la Centrul pentru mezoteliom.

Un alt motiv pentru care o dietă bogată în legume este legată de scăderea riscului de cancer este faptul că sunt o sursă bună de fibre.

„Fibrele alimentare sunt una dintre cele mai importante componente ale unei diete bogate în fructe și legume, împreună cu pâinea din cereale integrale, și reprezintă o parte importantă a recomandărilor privind dieta împotriva cancerului”, explică el. În plus, o dietă bogată în fibre este importantă pentru sănătatea intestinului.

Există o legătură puternică între sănătatea intestinală și sănătatea imunitară, care este asociată cu protejarea organismului de anumite tipuri de cancer.

Sursa: Dreamstime

Legumele bune pentru prevenirea cancerului

Toate legumele au antioxidanți și fibre și pot ajuta la scăderea riscului de cancer atunci când sunt consumate în mod regulat. Dar, dacă doriți cea mai bună valoare nutritivă, medicul recomandă în mod special legumele crucifere.

Alegeți  broccoli și dovlecei, dar nu uitați de salata verde și de spanac

„Îmi place să mănânc broccoli și dovlecei, precum și kale, salată verde și spanac. De asemenea, pentru gustări aleg morcovi, castraveți și țelină”, explică el.

Dr. Maqsood spune că legumele crucifere conțin substanțe fitochimice, despre care s-a demonstrat în numeroase studii că încetinesc creșterea anumitor cancere.

Pe lângă faptul că sunt un aliment puternic anti-cancerigen, sunt și foarte versatile, ușor de încorporat în orice masă a zilei.

Dr. Landau spune că adesea recomandă dovleceii, mai ales pentru copii.

„Îmi place să adaug dovleceii în prăjituri sau să adaug morcovi atunci când fac smoothie-uri”, spune el.

Optați pentru cartoful dulce

O altă legumă care ar trebui consumată regulat este cartoful dulce.

„Sunt relativ ușor de curățat și pregătit, iar atunci când sunt pregătiți corect, pot fi la fel de delicioși precum cartofii prăjiți tradiționali”, spune el.

Pe lângă faptul că este benefic în prevenirea cancerului, consumul regulat de cartofi dulci este bun și pentru inimă, ochi și creier.